Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil ikke ha hijab eller turban i rettsalen

Ap vil ikke at politi, aktorat eller dommere skal få bære religiøse hodeplagg.

- NEI TAKK: Jonas Gahr Støre på talerstolen under landsmøtet i Arbeiderpartiet fredag.
Foto: Berit Roald / Scanpix
- NEI TAKK: Jonas Gahr Støre på talerstolen under landsmøtet i Arbeiderpartiet fredag. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under morgentimene i dag vedtok Ap-landsmøtet sin nye integreringspolitiske dokument, «Mangfold og muligheter», som utenriksminister Jonas Gahr Støre har stått i bresjen for i partiet.

I dokumentet går det fram at Arbeiderpartiet ikke vil «tillate synlig religøse symboler til politiuniformen» fordi partiet mener at «politiet har en spesiell rolle som eneste institusjon som kan bruke makt overfor sivilister».

I tillegg vil Ap heller ikke at aktoratet eller dommere i salen skal bære religiøse symboler.

Tapte slaget
AUFs generalsekretær Tone Brenna tok ut dissens og ville ha fjernet formuleringene om at dommere og aktorat bør kunne bruke religiøse symboler. AUF fikk 126 stemmer i salen, ment tapte slaget da det klart at Ap heller ikke vil tillate hijab eller andre religiøse symboler i rettsalen.

- Politiet selv har bestemt at det ikke skal være tillat med religiøse hodeplagg. Så gjenstår det å se hvordan justisdepartementet tar dette vedtaket fra Ap videre. Jeg er mest bekymret for sikher og andre at man ikke skal få lov til å få velge hvilken jobb man vil ha. En del kan, om dette vedtaket blir en realitet, måtte velge mellom religionen sin og valg av yrke, sier Brenna til Dagbladet.

- Skuffet
I salen satt også Prableen Kaur (18). Hun er nestleder i AUF i Oslo og bystyrekanditat for Oslo Arbeiderparti. Hun er sikh og bærer turban. En gang i framtida vil hun kanskje velge å bli dommer. Men en praktiserende sikh må bære turban fordi det er en religiøs plikt. Også på jobb

- Jeg har respekt for landsmøtets flertall. Men jeg er selvsagt skuffet, og har blandede følelser for vedtaket. Men jeg vet at vedtaket vil bli omgjort en gang i fremtiden. Domstoladministrasjonen har allerede i dag et vedtak på dette, som innebærer at religiøse hodeplagg per dags dato er tillatt, sier hun.

- Vanskelig
Også Jonas Gahr Støre er klar over at Aps vedtak nå kan gjøre det vanskelig for jusstudenter som ifølge sin religion må bære hodeplagg, noe han også viste til i sin redegjørelse for landsmøte.

- Det er to områder hvor vi har ment det nødvendig at man beholder nøytraliteten, det er i politiet og i rettsvesenet. Jeg innrømmer at dette har vært et vanskelig spørsmål, sier Støre og legger til:

- Vi har fått til en plattform som har samlet hele partiet. Jeg har vært veldig tilbakeholden på dette, og mener at hvis man følger landets lover og regler, så skal man ha høy terskel for slike ting. Men dette er et kompromiss. Jeg er opptatt av at vi stadig lever i et samfunn i utvikling, og tror også Prableen ,en gang om hun vil, kan få ta det yrkesvalget hun vil, sier Støre som vektlegger at det i vedtaket er vedtatt at det også skal være opp til arbeidsgiver.

BÆRER TURBAN: Nestleder i AUF i Oslo, Prableen Kaur, vurdere å studere juss. I dag går hun på Oslo katedralskole. Men får Arbeiderpartiet gjennomslag vil hun ikke kunne bli aktor eller dommer med turban i en norsk rettssal. - Jeg har respekt for landsmøtets flertall. Men jeg er selvsagt skuffet, og har blandede følelser for vedtaket, sier hun til Dagbladet. Foto: Scanpix
Foto: Erlend Aas / Scanpix
BÆRER TURBAN: Nestleder i AUF i Oslo, Prableen Kaur, vurdere å studere juss. I dag går hun på Oslo katedralskole. Men får Arbeiderpartiet gjennomslag vil hun ikke kunne bli aktor eller dommer med turban i en norsk rettssal. - Jeg har respekt for landsmøtets flertall. Men jeg er selvsagt skuffet, og har blandede følelser for vedtaket, sier hun til Dagbladet. Foto: Scanpix Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media