HUMAN ASYLPOLITIKK: Arbeiderpartiets landsmøte vil seinere i dag vedta en uttelelse hvor det heter at «Arbeiderpartiet vil føre en human, rettferdig og konsekvent flyktning- og asylpolitikk».
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HUMAN ASYLPOLITIKK: Arbeiderpartiets landsmøte vil seinere i dag vedta en uttelelse hvor det heter at «Arbeiderpartiet vil føre en human, rettferdig og konsekvent flyktning- og asylpolitikk». Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ap vil ikke lenger være «streng» i asylpolitikken

«Human» er det nye ordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets håndtering av asylbarnsaken har provosert mange av delegatene på landsmøte. Flere har etterlyst en nyorientering i asylpolitikken. Nå kommer den.

I en uttalelse som vil bli vedtatt senere i dag heter det at «Arbeiderpartiet vil føre en human, rettferdig og konsekvent flyktning- og asylpolitikk».

I mange år har Aps talspersoner på feltet understreket at partiet går inn for en «streng, men rettferdig» asylpolitikk.

- Arbeiderpartiet mener at innvandring er grunnleggende positivt. Vi har et moralsk ansvar for å ta imot mennesker som flykter fra krig og forfølgelse, heter det.

Barns beste Uttalelsen bruker mye plass på asylbarnas situasjon. Blant annet tas det til orde for at lengeværende barn skal få møte i barnesamtale med forvaltningen som et ledd i en begjæring om opphold.

- Dette vil styrke det forhold at vurdering av barns beste skal være et grunnleggende hensyn, påpekes det.

Arbeiderpartiet slutter opp om avtalen som samarbeidspartiene KrF og Venstre inngikk med regjeringen om en ny vurdering av sakene til lengeværende barn. Men Ap er kritisk til tida det tok å få til en enighet.

- I løpet av 2014 ble mange som hadde fått forhåpninger, tvangsutsendt. Disse familiene fortjener nå en avklaring på hvor de skal fortsette livet, heter det i uttalelsen.

Kamptolker Arbeiderpartiet ber også om at kamptolkene som jobbet for de norske styrkene i Afghanistan, får behandlet søknadene sine på nytt.

Partiet går også inn for å øke integreringstilskuddet for flyktninger som har ventet over seks måneder til 100.000 kroner per bosatte flyktning samt styrke Husbankens ordninger.

Dette skal bidra til å korte ned ventetiden i mottak før bosetting i en kommune, en ventetid Arbeiderpartiet mener er for lang i dag.

Fremskrittspartiet Mazyar Keshvari anklaget for øvrig Ap for å øke denne ventetiden ved at partiet bidrar til flertall for å hente 10.000 nye kvoteflyktninger fra Syria. Disse flyktningene går foran asylsøkere i køen og sørger for at restansene øker ved norske asylmottak, framholdt han.

(NTB)