Ap vil ikke love likelønnspott

Mens de ikke-sosialistiske partiene er enige om en likelønnspott, vil ikke de rødgrønne love noe før valget.

LIKELØNN:Høyre, her ved partileder Erna Solberg og medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen Bent Høie, mener det trengs en kompetansepott utenfor rammene av lønnsoppgjørene for å oppnå likelønn. Det mener også de andre ikke-sosialistiske partiene, men de rødgrønne vil ikke love lønnspott nå.  Foto: Morten Holm / SCANPIX
LIKELØNN:Høyre, her ved partileder Erna Solberg og medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen Bent Høie, mener det trengs en kompetansepott utenfor rammene av lønnsoppgjørene for å oppnå likelønn. Det mener også de andre ikke-sosialistiske partiene, men de rødgrønne vil ikke love lønnspott nå. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):

- Det er åpenbart at Ap har satt foten ned. De er mer opptatt av å tekkes sine rike onkler i LO enn å heve lønnsnivået for sykepleiere og lærere, sier Høyres mann i kommunal- og forvaltningskomiteen, Bent Høie, til Dagbladet.no.

Pott utenfor rammene

Frp, Høyre, Venstre og KrF slår fast at det må etableres en kompetansepott i oppgjørene i offentlig sektor i årene framover som fører til et lønnsløft for de kvinnedominerte utdanningsgruppene.
- Denne potten må være utenfor de ordinære rammene for lønnsppgjøret, slår de fire partiene fast i komiteinnstillingen som behandles i Stortinget torsdag.

Staten har ansvar

Bakgrunnen er et forslag fra Frp-leder Siv Jensen om særskilte tiltak for å løfte kvinnedominerte gruppene i offentlig sektor i etterkant av 2009-oppgjøret.
- Selv om vi er noe uenige om innretningen, er alle de fire ikke-sosialistiske partiene enige om behovet for en lønnspott utenfor rammen av lønnsoppgjøret, og at staten har et ansvar. Jeg konstaterer at SV tok dissens i regjeringen på uenighet om asylpolitikken, men ikke her. Det forteller at likelønn ikke er så viktig for SV likevel, sier Høie.

Misfornøyd SV

SV og Sp har lovet å gjøre likelønn til en hovedsak i valgkampen og i neste periode. Det er det vanskelig å lese ut av komiteinnstillingen om likelønn som ble ferdig i går. SV-representant Rolf Reikvam er ikke videre fornøyd med de borgerlige framstår mer offensive i likelønnskampen enn SV.

- Det er ikke det minste behagelig på et område der SV har markert seg så tydelig. Vi burde ha fått til mer, men dette  er jo et kompromiss, og dette var det vi fikk til. Det er noen som ikke vil forplikte seg, og noe som vil at politikerne skal holde fingrene fra fatet når det gjelder lønnsforhandlinger, sier Reikvam.

Han legger ikke skjul på at det er Ap som har bremset, og at statsminister Jens Stoltenberg har finlest merknadene fra de rødgrønne.
- Denne saken har vi holdt på med i flere dager. Hvert ord, hver setning har vært filt på, sier Reikvam.
Han er imidlertid ikke imponert over Frps engasjement for likelønn.

Frp-opportunisme

- Det er ren opportunisme. Frp har ikke programfestet likelønn. De har tvert imot programfestet markedslønn, som vil føre til større ulikheter i lønn og økt utrygghet for kvinner i lavtlønnsyrker, sier Reikvam.

Han viser til protokollen fra oppgjøret i offentlig sektor som lover at det skal settes ned en arbeidsgruppe som skal foreslå tiltak for likelønn fram mot neste års lønnsoppgjør, og forventer at regjeringen følger opp Likelønnskommisjonen i en varslet stortingsmelding.
Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen Tore Hagebakken (Ap)  sier Ap er for likelønn.
- Men vi forholder oss til spillereglene i arbeidslivet, sier han.