<b>VINN-VINN: </b>Nestleder i Ap Hadia Tajik mener ordningen kan bli en vinn-vinn situasjon..
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VINN-VINN: Nestleder i Ap Hadia Tajik mener ordningen kan bli en vinn-vinn situasjon.. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Ap vil la studenter bo billig på sykehjem mot at de bruker tid med de eldre

– Vi tenker at det er flere gevinster i dette, sier Tajik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspirert av et prosjekt i Nederland legger Arbeiderpartiet mandag fram et forslag om at studenter kan flytte inn på sykehjem melder NRK. Forslaget inngår i partiets plan for eldreomsorgen neste stortingsperiode.

Partiet vil starte et prøveprosjekt der studentboliger etableres i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger. Studentene kan her leie en billig hybel, mot å delta i for eksempel sosiale aktiviteter sammen med beboerne. Nestleder i Ap Hadia Tajik mener ordningen kan bli en vinn-vinn situasjon.

– Vi tenker at det er flere gevinster i dette: Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag, og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet, sier nestlederen til NRK.

Tajik utdyper at en slik ordning kan være med på å motvirke ensomhet både hos unge og eldre.

Flere studenter kan få tak over hodet

Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen, tror forslaget kan avhjelpe problemet med for få studentboliger, men understreker at det er viktig at ikke studentene utnyttes som billig arbeidskraft.

– I dag har vi for få studentboliger, noe som bidrar til økte leiepriser, og lange boligkøer hver høst. Dette kan være med på å bidra til at færre unge mennesker må begynne studietiden sin uten tak over hodet, eller på madrass i en gymsal, sier Mikalsen i en pressemelding.

På de eldres premisser

Henrik Asheim i Høyre er positiv til forslaget, men mener at det må skje på eldres premisser.

– Hvis man skal gjennomføre et forslag som dette, så må det faktisk kontrolleres at de studentene som flytter inn på eldrehjem faktisk er egnet til å bo der. Og at dette verken går utover kvaliteten eller tilbudet til de eldre, sier Asheim til NRK.

LO synes forslaget fra Ap i utgangspunktet er positivt, men er opptatt av at dette ikke går utover bemanningen ellers på institusjonene. De understreker at studentene må komme i tillegg til vanlige ansatte og ikke istedenfor.

(NTB)