Ap vil nedbemanne på Stortinget

Gir sluttpakketilbud til alle ansatte i stortingsgruppa.

Kutter:  Både som statsminister og som partileder på Stortinget var Hans Kristian Amundsen (t.h.) Jens Stoltenbergs høyre hånd. Det dårlige valgresultatet i fjor høst gjør at han nå må nedbemanne partiets stab på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kutter: Både som statsminister og som partileder på Stortinget var Hans Kristian Amundsen (t.h.) Jens Stoltenbergs høyre hånd. Det dårlige valgresultatet i fjor høst gjør at han nå må nedbemanne partiets stab på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Jens Stoltenbergs tidligere statssekretær Hans Kristian Amundsen fikk ny jobb som sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe brøt partiet et gammelt prinsipp.

For første gang fikk lederen for de ansatte på Stortinget høyere lønn enn representantene. Lønna til Amundsen er på godt over én million kroner.

Millionlønn Nå har Amundsen fått jobben med å kutte utgifter, og i mai gikk det ut tilbud om sluttpakker til alle ansatte i partiets stortingsgruppe. Flesteparten av disse er rådgivere og konsulenter som jobber for representantene.

Amundsen forteller at de ikke har satt noe kronemål eller en målsetting om antall hoder som skal bort, men inntektsbortfallet som følge av det dårligere valgresultatet er på 3,7 millioner kroner.
Stortingsgruppene får tildelt støtte ut fra hvor mange representanter partiet har og nå har partiet ni færre representanter enn de hadde i forrige periode.

- Med et slikt inntektsbortfall, må vi også se på kostnadene.  Vi vil ikke låse oss ved å si hvor mange færre vi skal bli, men jeg er helt sikker på at vi får til en god ordning uten oppsigelser,  sier Amundsen.

- Hvor mange ekstra må slutte for å veie opp for din nye millionlønn?

- Jeg har fått en lønn som jeg er fornøyd med og har du ytterligere spørsmål om min lønn må du rette det til de som har ansatt meg.

- Men ser du at det er naturlig å stille spørsmål ved din lønn når dere må si opp andre for å få endene til å møtes?

- Jeg har bare ett svar og det er at det er helt unaturlig at jeg kommenterer min egen lønn.

Rask efektuering Sluttpakketilbudene til de 49 ansatte gikk ut i mai. Maksimalt kan de få med seg ett års etterlønn når de vandrer ned løvebakken med pappesken under armen.

- Størrelsen på sluttpakken er avhengig av alder og ansiennitet. Det er et nøkternt sluttpakketilbud, sier Amundsen.

Han vil ikke si hvor mange som søknader som er kommer inn.

- Vi vil nok innvilge noen og så er det sikkert noen som får nei. Prosessen skal være avsluttet første juli. I slike prosesser blir det alltid individuelle løsninger, men det viktig å ha et tydelig startpunkt og et tydelig sluttpunkt, og så må vi effektuere så raskt som mulig. Dette må ikke dras ut over for lang tid.

Også Fremskritspartiet har måttet kutte i staben etter det dårligere valgresultatet.

Vonde spørsmål Den tidligere LO-toppen Ingunn Yssen er tillitsvalgt for de politiske rådgiverne til Arbeiderpartiet på Stortinget.

- Det har vært en grei prosess og vi ser på tilbudet som godt, selv om vi som tillitsvalgte selvsagt vil mene at det burde vært bedre.

Hun har ikke merket seg noen som har reagert spesielt negativt på å få tilbud om penger for å slutte.

- Det ligger ingen skjulte trusler bak dette for det er uansett ikke aktuelt med oppsigelser. Men et sånt tilbud får en jo til å stille noen vanskelige spørsmål som: «Vil de ha meg?», «Hva vil jeg?» og «Har jeg noe å gi?», sier hun.

Tillitsvalgt:   Ingunn Yssen er tillitsvalgt for de politiske rådgiverne i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet.
Tillitsvalgt: Ingunn Yssen er tillitsvalgt for de politiske rådgiverne i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer