KRISEMØTE: Sentralstyremedlem Else May Botten kommer til santralstyremøtet i Ap i dag. Sentralstyret drøfter nå partiets håndtering av varslene mot Trond Giske om upassende og uønsket oppførsel mot flere kvinner. Partiet drøfter også tiltak for å bedre partikulturen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRISEMØTE: Sentralstyremedlem Else May Botten kommer til santralstyremøtet i Ap i dag. Sentralstyret drøfter nå partiets håndtering av varslene mot Trond Giske om upassende og uønsket oppførsel mot flere kvinner. Partiet drøfter også tiltak for å bedre partikulturen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Slik skal Ap rydde vekk ukultur

Ap vil nedsette utvalg for å unngå nye Giske-saker

Partiledelsen i Ap vil at et eget utvalg skal granske partikulturen for å hindre sextrakassering, rykter og lekkasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet får opplyst, går partiledelsen inn for å nedsette et utvalg som skal granske partikulturen, og gå gjennom retningslinjene for varsling og håndtering av krevende saker.

Dette er noe av det konkrete som kommer ut av dagens krisemøte.

Partiet vil ta lærdom av sakene som har herjet partiet i høst, og bygge en partikultur som forebygger sextrakassering og annen ukultur.

Krisemøte

INGEN KOMMENTAR: Sentralstyremedlem Jette Christiansen ville ikke si noe før krisemøtet som nå pågår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Sentralstyremedlem Jette Christiansen ville ikke si noe før krisemøtet som nå pågår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sentralstyret sitter nå samlet i krisemøte.

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng orienterer nå om varslene mot Trond Giske og håndteringen av saken så langt.

I går kveld ble Støre, Stenseng og Giske enige om at Giske fristilles fra sitt verv som nestleder inntil videre. Giske, som er sykemeldt, er ikke til stede på møtet som kan være avgjørende for Giskes politiske liv.

Rask avklaring

Sentralstyrerepresentant Lise Christoffersen sier at situasjonen rundt Giske må avklares raskest mulig.

- Jeg hadde håpet det kunne vært satt punktum i dag, men skjønner at ledelsen synes de må ha mer tid, og det har jeg respekt for, men vi kan ikke ha denne situasjonen gående i lang tid, sa Christoffersen til Dagbladet før møtet i sentralstyret.

UTSETTELSE: Partisekretær Kjersti Stenseng, Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske ble i går kveld enige om at Giske fritas fra sitt verv inntil videre. Dermed er Giskes skjebne på vent. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSETTELSE: Partisekretær Kjersti Stenseng, Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske ble i går kveld enige om at Giske fritas fra sitt verv inntil videre. Dermed er Giskes skjebne på vent. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun understreker at hun har full tillit til Ap-leder Jonas Gahr Støres håndtering av saken så langt.

Dagbladet har de siste dagene snakket med flere medlemmer i sentralstyret. Flere mener de kritikkverdige forholdene som er kommet fram rundt Giske, er nok til at han bør trekke seg.

Andre har vært opptatt at partikontoret må ta den tiden som er nødvendig for å behandle varslene grundig, både av hensyn til varslerne og til Giske.

Giskes motsvar

Giske skrev på sin Facebook-side i går at det kommet flere grunnløse og falske anklager mot han.

Men etter at Støre, Stenseng og Giske i går kveld kom til enighet om prosessen videre, er det forventet at partiledelsen får sentralstyrets tillit til å bruke noe mer tid. Både kritikere og støttespillere av Giske mener utsettelsen gir Giske mer tid til slå tilbake og at det dermed er en seier for han.

Men slaget om Giske er ikke over.

Mens sentralstyret samlet seg i dag, publiserte VG evalueringen av arbeidsmiljøet for Aps rådgivere på Stortinget under valgkampen. Rapporten gir Giske dårlige skussmål.

VG omtalte rapporten like etter valget, og skrev da at den avslørte fryktbasert ledelse av den såkalte mediesentralen. Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere sagt til Dagbladet at dette var et utsagn fra én person. Støre hadde møter med klubben av rådgivere på Stortinget, og sa at han hadde hatt samtaler med dem som hadde hatt lederansvar.

Oppgjør om lekkasjer

I dag ble altså hele rapporten lekket til VG.

Dagbladet er kjent med at de omfattende lekkasjene fra Aps indre liv, særlig knyttet til stortingsgruppa og miljøet der, blir et tema på sentralstyremøtet.

Flere mener det trengs oppvask og opprydning.