ØREMERKING: Regjeringen bør øremerke midlene til barnehusene for å sikre at voldsutsatte barn blir avhørt raskere, mener Arbeiderpartiet. Her ved Lene Vågslid (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØREMERKING: Regjeringen bør øremerke midlene til barnehusene for å sikre at voldsutsatte barn blir avhørt raskere, mener Arbeiderpartiet. Her ved Lene Vågslid (Ap). Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ap vil øremerke penger til voldsutsatte barn

Vil forhindre at penger bare går i det store sluket hos politidistriktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen bør øremerke midlene til barnehusene for å sikre at voldsutsatte barn blir avhørt raskere, mener Arbeiderpartiet.

Statsminister Erna Solberg (H) sa onsdag at det er nødvendig å bevilge mer penger til barnehusene, der mange av de såkalte dommeravhørene blir utført.

- Dersom statsministeren nå ser at det trengs en styrking og øremerking for å forhindre at pengene bare går i det store sluket hos politidistriktene, håper jeg hun kommer med det i revidert nasjonalbudsjett, sier Lene Vågslid (Ap) til NTB.

Lang ventetid Monika-saken i Bergen har igjen ført til debatt om politiets evne til å avdekke vold mot barn. Statsministeren måtte derfor svare på spørsmål om politiets arbeid med barnevold i Stortinget denne uka.

Vågslid påpeker at det er store variasjoner når det gjelder hvor lenge barn rundt om i landet må vente på avhør etter at en sak om vold eller overgrep er anmeldt. Ifølge loven skal avhøret skje innen 14 dager, men i fjor høst var ventetiden i snitt 40 dager. I noen politidistrikter måtte barn vente i snitt i tre måneder før de fikk forklare seg. Nye tall vil være klare i slutten av måneden, opplyser Politidirektoratet.

- Skal du få etterforsket disse sakene på aller beste måte, er det viktig at de kommer raskt til avhør på barnehusene, mener Ap-politikeren.

Det er ti slike barnehus rundt om i landet. Avhør av barna må ikke gjøres her, men kan også foregå på tinghusene.

Flaskehals Regjeringen vil i løpet av våren legge fram forslag for Stortinget til lovendring blant annet om avhør av barn. Da skal spørsmål om å gjøre det obligatorisk å bruke barnehus til dommeravhør, avklares. Det samme skal spørsmålet om det er politiet eller domstolene som skal ha ansvar for avhørene av barn, opplyser Statsministerens kontor.

Solberg påpekte selv at det å få med dommerne under avhørene, er en flaskehals. Stortingets justiskomité har alt funnet løsningen på dette, ifølge Vågslid. En samlet komité sluttet seg til at ansvaret skal ligge hos politiet, ikke hos domstolene.

- Tilstedeværelse av en dommer vil i så tilfelle ikke lenger være nødvendig for å gjennomføre avhøret, heter det i komiteens vedtak fra februar i fjor.

Barns rettssikkerhet Vedtaket slår også fast at det skal være obligatorisk å bruke barnehus ved dommeravhør, slik Ap foreslo.

Vågslid mener disse sentrene kan sikre barnas rettssikkerhet, fordi de har god kompetanse. Det bekymrer henne derfor at noen fylker bruker disse husene lite.

- Barnehusene er ikke bare en avhørsinstitusjon, det er også et sted der ungene får oppfølging, hjelp og medisinske undersøkelser, sier hun.

(NTB)