<strong>KRASS:</strong> Frps nestleder Bård Hoksrud sier at Ap vil «overvåke alle mennesker i Norge». Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KRASS: Frps nestleder Bård Hoksrud sier at Ap vil «overvåke alle mennesker i Norge». Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Ap vil «overvåke alle mennesker i Norge»

Nå må Ap håper på DLD-godvilje fra Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet presset viljen sin gjennom i regjeringen og vil gjøre EUs regler om lagring av datatrafikk til norsk lov. For å få flertall i Stortinget er det nødvendig med støtte fra Høyre.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet tok dissens i regjeringen fordi de mener at datalagringsdirektivet (DLD) er et så alvorlig inngrep i personvernet at det ikke kan forsvares med at politiet får bedre arbeidsforhold.

Mange i Høyre er langt på vei enig med Sp og SV, men partiet har ennå ikke tatt standpunkt. Nå skal det inn i forhandlinger med Arbeiderpartiet. Partiet vil kreve endringer i regjeringens forslag dersom det skal bli flertall for det.

Raskt ultimatum Bare minutter etter at forslaget ble kjent i Stortinget kom Høyres talsmann, Trond Helleland, med et ultimatum. Regjeringen foreslår en lagringstid av data på 12 måneder, men dette avviser Helleland.

- Høyre kan maksimum godta en lagringstid på 6 måneder dersom vi i det hele tatt skal diskutere datalagringsdirektivet, slo han fast overfor NTB.

DLD er en vanskelig sak for Høyre. Partiet er delt og slites mellom best mulig betingelser for politiet til å bekjempe kriminalitet og best mulig personvern. Nå må det finne en løsning som tilfredsstiller begge fløyer.

Helleland sier at partiet ikke vil forhaste seg. Saken vil bli diskutert grundig både i partiorganisasjonen og i Stortinget. Sentralstyret har gitt stortingsgruppa fullmakt til å ta den endelige avgjørelsen.

- Jeg forutsetter at regjeringen er villig til å imøtekomme våre krav om utredninger, og de kravene vi kommer til å stille om styrket personvern i en fremtidig stortingsbehandling, sier Høyres leder Erna Solberg.

Lagre i ett år Justisminister Knut Storberget (Ap) understreker at DLD-forslaget bare betyr en liten endring i hva slags data som skal lagres med unntak for e-post. Den største endringen gjelder lagringstid.

Han legger vekt på at det bare er trafikkdata, og ikke innhold som skal lagres. Domstolene skal avgjøre utlevering av trafikkdata i hvert enkelt tilfelle. Trafikkdata om bruk av mobil, e-post og internett kan ifølge forslaget lagres i inntil ett år.

Storberget avviser at lovforslaget vil gå på bekostning av personvernet.

- Lagring av data er også en forutsetning for å bekjempe personvernkrenkende kriminalitet som bruk av personopplysninger på internett, mener han.

- Omfattende overvåking Regjeringskollegene i SV og Sp er sterkt uenig i en slik beskrivelse av virkeligheten.

- DLD legger opp til omfattende overvåking og er en betydelig krenkelse av den enkelte borgers personvern. Vi ønsker ikke et samfunn der staten pålegger lagring av detaljert informasjon om folks hverdagslige gjøremål, sier partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Kristin Halvorsen (SV).

SV og Sp får støtte av Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre, som alle vil stemme nei når DLD kommer til behandling i Stortinget.

Advarer KrF mener at Ap provoserer med å presse gjennom et datalagringsdirektiv som det ikke er enighet om i regjeringen. Partiet tror heller ikke det er flertall for det, verken i Stortinget eller i det norske folk.

Frps nestleder Bård Hoksrud sier at Ap vil «overvåke alle mennesker i Norge». Han håper Høyre vil motstå presset fra Ap slik at det kan finnes løsninger som sikrer politiets arbeid uten at det rammer privatlivets fred.

Venstre advarer Høyre mot å støtte Ap.

- Et parti som står for mer makt til individet, kan ikke være for datalagringsdirektivet, proklamerer nestleder Helge Solum Larsen.

(NTB)

<strong>NØKKELROLLE:</strong> Trond Helleland (H) sier at partiet ikke vil forhaste seg.
Foto Pål Terje Støtvig/Dagbladet
NØKKELROLLE: Trond Helleland (H) sier at partiet ikke vil forhaste seg. Foto Pål Terje Støtvig/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer