Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høie slår tilbake:

-Ap vil presse unødvendig tannregulering på barn

Helseminister Bent Høie slår tilbake mot Ap som hevder pengehensyn gjør at støtten til regulering strammes inn.

VIL KUTTE: Helseminister Bent Høie (H) mener det er gode grunner til å kutte i støtten til tannregulering. Her ankommer han Stortinget sammen med eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) tidligere i høst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL KUTTE: Helseminister Bent Høie (H) mener det er gode grunner til å kutte i støtten til tannregulering. Her ankommer han Stortinget sammen med eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) tidligere i høst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Helseminister Bent Høie (Høyre) har avslørt seg selv.

Pengehensyn, ikke bekymring for skjønnhetspress, gjør at barn fratas støtte til regulering, sa Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland til Dagbladet i går.

Han viste til Høies svar på et skriftlig spørsmål som «bevis».

Nå slår Høie tilbake. Han står fast ved at det er gode grunner til å kutte i støtten til tannregulering og er overrasket over at ikke Arbeiderpartiet ser det samme.

- Jeg er svært overrasket over at Ap fortsatt vil presse foreldre til å gjennomføre unødvendig og kostbar tannregulering på barn, sier han til Dagbladet.

Fikk kritikk

Det er i statsbudsjettet for 2020 at regjeringen foreslår å stramme inn på støtten til tannregulering for barn.

I pressemeldingen som fulgte innstramningen sto det at det var tannreguleringer som var kosmetisk og estetisk begrunnet som ikke lenger skal støttes av det offentlige.

Meldingen om innstramningen kom før et fagutvalg som skulle se på nettopp dette hadde lagt fram sin konklusjon. Denne ble lagt fram denne måneden.

KRITISK: Tellef Inge Mørland Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Tellef Inge Mørland Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Høie la opp til å kutte støtten til så godt som alle barn som i dag faller inn under gruppe C, som rommer de minst alvorlige tannstillingsfeilene.

Arbeidsgruppen går derimot inn for at ingen av gruppene i gruppe C i regelverket fjernes, men at det innføres strengere kriterier innad i de seks undergruppene. I tillegg åpnes det for mer individuell vurdering av behov.

Helsedirektoratet anslår at dette vil gjøre at 7800 færre pasienter årlig vil få støtte, mot 10 000 i Høies modell.

- Faglig riktig å stramme inn

- Helsedirektoratet, Norsk kjeveortopedisk forening og Tannlegeforeningen er enige om at det er faglig riktig å gjøre en kraftig innstramming på tannregulering til barn. Jeg registrerer at Ap ikke tar hensyn til dette i sitt alternative budsjett, sier Bent Høie om dette.

Mens de som har vært i kategori A, med «svært stort behov», nå får dekket 100 prosent av sin regulering, har gruppe c, med «klart behov» fått dekket 40 prosent av sine utgifter fra det offentlige.

- Realiteten er at det er foreldrene som må ta størstedelen av regningen, selv om staten dekker noe, påpeker Høie, og fortsetter:

- Når det offentlige er med å betale regningen vil foreldrenes inntrykk være at tannreguleringen er helsemessig begrunnet. Det er den ikke. Den er kosmetisk og har ingen betydning for tannhelsen, sier Høie.

Han holder fast på at det er galt å støtte dette:

VEDUM MOT SOLBERG: Statsminister Erna Solberg (H) fikk kritikk fra Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum for å gjøre Norge mer oljeavhengig. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Staten bør ikke sponse forbedringer av barns utseende. I motsetning til Ap vil vi ikke bidra til å øke kroppspresset blant barn og unge.

For mange

Han viser også til en ny rapport fra SSB som viser at rundt halvparten av norske barn får tannregulering

- Vi ligger dobbelt så høyt som Danmark, der en av fire 15-åringer får tannregulering. Det er ingen grunn til at Norge skal ligge skyhøyt over våre naboland. I tillegg vet vi at det er flere barn som får tannregulering blant familier med høy inntekt enn blant barn fra lavinntektsfamilier.

- Det viser at dagens ordning er usosial, og at foreldre med dårlig råd kan føle et press til å bruke penger på regulering. Jeg er svært overrasket over at Ap ikke er opptatt av dette, sier han.

Også Arbeiderpartiet støtter en gjennomgang av støtteordningen.

- Det kan være at det er riktig at man ser på det, sa Mørland til Dagbladet i går.

- Men nå er det slik at de som er kategori A, med størst behov for støtte, betaler litt, i kategori B litt mer og i C nå snart alt. Jeg mener det ville vært naturlig om de da la inn de pengene de sparer ved å kutte, til de som virkelig har størst behov for tannregulering. Det gjør de jo heller ikke, sier han og konkluderte:

- Det viser igjen at dette ikke er noe annet enn et sparetiltak.

Høie mener derimot at regjeringens forslag til innstramning både reduserer unødvendig behandling og dempe presset på barnefamiliene.

- Vi skal fortsatt gi stønad til tannregulering. Men det er barn og unge med de største behovene som bør prioriteres, sier også han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media