Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil redusere selskapsskatten fra 27 til 23 prosent

Ap presenterer sitt alternative forslag til skattereform.

KOMMER MED SITT SVAR: Etter måneder med spekulasjoner og diskusjon rundt regjeringens skattereform, ble den presentert i forrige uke. I dag kommer Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen med sitt svar. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KOMMER MED SITT SVAR: Etter måneder med spekulasjoner og diskusjon rundt regjeringens skattereform, ble den presentert i forrige uke. I dag kommer Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen med sitt svar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Arbeiderpartiet vil redusere selskapsskatten fra 27 til 23 prosent. De slår ikke fast hvor raskt dette vil skje, men sier at tre år kan være fornuftig.

- Målet med skattereformen er at skattesystemet skal gjøre det mer attraktivt å investere i Norge, sikre fellesskapet nødvendige inntekter, begrense tilpasningsmulighetene og bidra til sosial og rettferdig fordeling, sier Jonas Gahr Støre.

Regjeringen foreslo i forrige uke å redusere selskapsskattesatsen fra 27 til 22 prosent i løpet av 2016-2018.

- Vi går ikke like langt ned som regjeringen fordi vi ikke vil ta ledertrøya i et internasjonalt skattekappløp, sier Marthinsen.

I dag presenterer Jonas Gahr Støre og Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen Arbeiderpartiets alternative forslag til skattereform.

På spørsmål fra Dagbladet om hvem som blir taper på Aps reformforslag, trekker Støre og Marthinsen blant annet fram to grupper:

• Finansnæringen
• Selskap som flytter penger ut av landet.

- Vårt forslag er mer gunstig for selskapene enn regjeringens forslag, sier Jonas Gahr Støre, og forklarer hovedforskjellen mellom de to forslagene:

- Vi ønsker ikke at statens totale skatteinntekter skal gå ned. Statens inntekter trenger ikke være lik på krona, men d skal være omtrent på dagens utgangspunkt. Regjeringen ønsker derimot et reelt nedtak i skattene, og det framstår som en ideologisk kjepphest.

- Årsakene til at høy selskapsskatt er problematisk, er flere. Det gir blant annet insentiv til å investere i andre land med lavere sats, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Marthinsen mener Aps forslag vil gjøre selskapsskatten konkurransedyktig sammenlignet med landene rundt oss, uten at Norge «tar ledelsen i et internasjonalt skattekappløp».

- Denne reformen må ikke gå i null på krona, sier Støre, og legger til:

- Forslaget regjeringen har lagt fram, er et utgangpsunkt for forhandlinger. Ap gjentar i dag at vi er forberedt på å bidra til det.

Dette er hovedpunktene i Aps reformforslag:

• Selskapsskatten og inntektsskatten settes ned fra 27 til 23 prosent.
- Med en sats på 23 prosent tar ikke Norge ledelsen i et internasjonalt skattekappløp, men sikrer et nivå på selskapsskatten som er konkurransedyktig sammenlignet med landnee rundt oss, sier Marthinsen.

• Økt skatt på eierinntekter.
Ap mener redusert selskapsskatt gjør bedriftene i stand til å levere bedre resultat, og det er rimelig at dette kombineres med økt skattlegging av eierinntekt som overstiger et skjermingsfadrag. En slik endring er nødvendig for å opprettholde noenlunde like marginalskattesatser på arbeidsinntekt og utbytte, for å unngå å øke insentivene til inntektsskifting, mener Ap.

• Økt skjermingsrente.
AP vil at aksjeinntekter som overstiger et skjermingsfradrag skattlegges som alminnelig inntekt på eierens hånd.

• Lik verdifastsettelse av formuesobjekter.
Ap mener det er viktig å få en likere beskatning av eiendom og andre formuesobjekter for å mobilisere norsk privat kapital i retning mer produktive investeringer. Ap foreslår at verdifastsettelsen for sekundærbolig og næringseiendom økes til 80 prosent. Primærboligen står i en særstilling, og Ap foreslår at denne beholder samme verdifastsettelse som i dag.

• Finansskatt
Ap mener at finansnæringen bør beskattes på linje med andre næringer, men ser at det er komplisert å innføre en modell som treffer godt. Ap mener Scheel-utvalget forslag til forenklet modell bør innføes nå.

• Trinnskatt
Ap foreslår at det innføres en variant av Scheel-utvalgets forslag til trinnskatt for personer. Ap mener dette kan bidra til å øke progressiviteten i personskatten, og at personer med vanlige inntekter ikke skal betale skatt som følge av endringen.

- Ap legger til grunn at personer med vanlige inntekter skal komme omtrent ut med samme skattenivå som i dag etter skattomleggingen, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Vil kutte til 22 prosent I forrige uke la regjeringen skattereformen «Bedre skatt — en skattereform for omstilling og vekst».

- Vi leser forslaget som relativt moderat og en invitasjon til å forhandle, sa Marthinsen da.

Regjeringens reform består blant annet av følgende hovedpunkter:

• Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen på alminnelig inntekt for personer og selskaper fra dagens sats på 27 prosent til 25 prosent neste år.

• Satsen reduseres videre til 22 prosent i 2018.

• Formuesskattesatsen reduseres med 0,05 prosentenheter, til 0,8 prosent, neste år. Samtidig økes bunnfradraget til 1,4 millioner kroner, 2,8 millioner for ektepar. Det vil senere komme en vurdering av innretningen på lettelsene.

• Regjeringen foreslår endringer i bedriftenes avskrivningsregler, tiltak mot overskuddsflytting og økt merverdiavgift på kultur og transport.

• Regjeringen vil innføre en merverdiavgift på finansielle tjenester.

Hardt ordskifte I forkant av regjeringens framleggelse har det til tider vært et hardt ordskifte mellom Jonas Gahr Støre, Siv Jensen og Erna Solberg.

- Vi vil bidra konstruktivt for et bredt forlik, slik det er tradisjon for. Men jeg registrerer at det ikke har vært tonen til Siv og Erna så langt. De har stort sett kommet med påstander og utspill i mediene, sa Støre til Dagbladet i forrige uke.

- Jeg registrerer at Ap velger å kritisere prosessen i stedet for å si hva de selv ønsker å gjøre, svarte Erna Solberg.

Siv Jensen har gjentatte ganger spurt Støre om hvordan han vil forholde seg til et redusert skattenivå. I dag får hun trolig svaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!