Ap vil samarbeide med SV: Jens snur etter ti år

For ti år siden ble Rune Gerhardsen nærmest «politisk henrettet» av makthaverne i Arbeiderpartiet på grunn av utspill om tettere samarbeid med SV. Jens Stoltenberg var da leder av Oslo Ap og truet Gerhardsen med å kaste ham ut av Rådhuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld 31. august 1992 gikk byrådsleder i Oslo Rune Gerhardsen og SV-leder Erik Solheim sammen i studio til NRK Kveldsaktuelt. Her la de fram et ønske om at Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti (SV) burde samarbeide tettere i rikspolitikken. Sjelden har noen Ap-politiker fått så kraftig refs av eget parti.

Nå er det meste snudd på hodet, og Jens Stoltenberg går vesentlig lenger enn det Rune Gerhardsen gjorde for ti år siden. Stoltenberg legger grunnlag for et flertallsalternativ som kan innebære regjeringssamarbeid med SV.

Og ironisk nok skjer dette mens Gerhardsen er foreslått som byrådslederkandidat eller ordførerkandidat i Oslo Ap ved neste års kommunevalg.

Ikke unnskyld

Men da Dagbladet i går konfronterte Jens Stoltenberg med hendelsen i 1992, ønsket han ikke å komme med noen unnskyldning til Gerhardsen.

- Det er ti år siden, og jeg husker ikke i detalj hva jeg sa den gangen. Men hoveddiskusjonen gikk jo først og fremst på formen på utspillet fra Rune Gerhardsen. Det kom overraskende, og det var ikke drøftet med andre i partiet. Nå er det jo situasjonen annerledes. Vi tar til orde for en flertallsløsning med SV og ett eller to av sentrumspartiene, sier Jens Stoltenberg.

- Men budskapet til Gerhardsen og Solheim var jo at de to partiene burde samarbeide bedre, og det er nettopp det du har snakket om i det siste?

- Jeg tror ingen var uenig med Gerhardsen i det.

Men her husker nok Stoltenberg litt dårlig. Bunkene med avisklipp fra den gangen viser at det ikke var så enkelt. Samarbeid med SV på riksplan ble totalt avvist av Ap.

Jens Stoltenberg som da var leder av Oslo Arbeiderparti, var en av dem som gikk lengst i å avvise et slikt samarbeid med SV, og fattet til og med et vedtak om dette.

I tillegg stilte Jens Stoltenberg og fylkesstyret Rune Gerhardsen overfor følgende ultimatum: Enten måtte han godta styrets kritiske uttalelse om samarbeidsutspillet med SV eller vurdere sin stilling som byrådsleder.

Rasende Gro

Daværende partileder og statsminister Gro Harlem Brundtland var rasende og mente Gerhardsen var illojal. Han hadde ikke informert partiet og gikk ut med bomben dagen før Ap skulle presentere programforslaget.

Men referatet fra pressekonferansen viser med all tydelighet at også innholdet, ikke bare formen, i samarbeidsinvitten ble totalt slaktet.

Gro avviste ethvert regjeringssamarbeid med SV, og påpekte at partiet hadde to forskjellige programmer viser referatet fra Bergens Tidende:

- Og hvordan skal vi kunne samarbeide med et parti som helt klart skiller lag med oss både i EØS og EF-spørsmålet, sa hun dengang.

NÅ: Ti år etter Rune Gerhardsens utspill om SV-samarbeid er det meste snudd på hodet. Stoltenberg går vesentlig lenger enn Gerhardsen, og legger grunnlag for et flertallsalternativ som kan innebære regjeringssamarbeid med Kristin Halvorsen og SV.