Ap vil samarbeide

Arbeiderpartiet vil se bort fra kontantstøtten og samarbeide med sentrumspartiene om revidert nasjonalbudsjett. Betingelsene er et strammere budsjett med skatteskjerpelser for de rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre og Fremskrittspartiet advarer imidlertid sentrumspartiene mot å ty til vesentlige skatteøkninger. Det vil bli sett på som et brudd med budsjettavtalen fra i fjor høst, og gjør framtidig budsjettsamarbeid med Høyre og Frp uhyre vanskelig.

Ap-leder Thorbjørn Jagland sier etter partiets sentralstyremøte i dag at Arbeidepartiet lar uenigheten om kontantstøtten være uenighet.

- Vi lar ikke det hindre en ordentlig revisjon av budsjettet. Men da forventer vi å få noe som er ordentlig fra regjeringen, sier han.

I kveld fortsatte forhandlingene i Stortinget mellom sentrumspartienes og Arbeiderpartiets medlemmer av finanskomiteen.

Skatteskjerpelser

Jagland presiserer ikke hva som er Aps krav, men viser til at partiet foreslår 3 milliarder kroner i skatteskjerpelser for de høyeste inntektene og de høyeste formuene i sitt eget budsjett. Begrunnelsen for å godta 700 millioner kroner til kontantstøtten i år, er at partiet vil hindre ytterligere renteøkning og en mer ustabil økonomi.

- Sentrumspartiene har bedt oss samarbeide i lengre tid. Jeg forstår ikke hvorfor de vil samarbeide hvis de ikke vil legge om kursen. Det er til dette de trenger Arbeiderpartiets støtte, sier han.

Et samarbeid om revidert nasjonalbudsjett nå, innebærer ikke noen forpliktelser i forhold til budsjettet for neste år.

Advarer

Sentrumspartiene vil få store problemer med Høyre og Fremskrittspartiet hvis de inngår en avtale med Arbeiderpartiet om skatteskjerpelser.

- Hvis det gjøres store endringer i forhold til den budsjettavtalen som ble inngått i høst, svekkes sentrumspartienes troverdighet som avtalepartner, sier Frps finanspolitiske talskvinne Siv Jensen.

Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss slutter seg til denne vurderingen.

Foss stiller også spørsmål ved Jaglands linje:

- Han skal få store problemer med å forklare at 0,1 prosent er forskjellen mellom «en ulykke for hus og hjem», og et akseptabelt budsjett, sier han.

(NTB)

FORHANDLER: Arbeiderpartiets Hill-Marta Solberg forhandlet i dag videre om revidert nasjonalbudsjett med Kristelig Folkepartis Lars Gunnar Lie.