Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil si nei til 2 av 40 asylinnstramminger

Har gått gjennom regjeringens forslag.

STØTTER HOVEDPUNKTENE: Ap-nestleder Trond Giske gikk i romjula raskt ut og støttet hovedlinjene i regjeringens innstramminger i asylpolitikken, men nå har de sett nærmere på saken og konkludert med at de ikke vil støtte alt, skriver VG.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTER HOVEDPUNKTENE: Ap-nestleder Trond Giske gikk i romjula raskt ut og støttet hovedlinjene i regjeringens innstramminger i asylpolitikken, men nå har de sett nærmere på saken og konkludert med at de ikke vil støtte alt, skriver VG. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB) Arbeiderpartiet har gått gjennom Solberg-regjeringens 40-punkters forslag til innstramminger i asylpolitikken, og kommet til at de vil si nei til to punkter.

Ap-nestleder Trond Giske gikk raskt ut og støttet hovedlinjene i regjeringens innstramminger i asylpolitikken, som kom i romjulen, men nå har de sett nærmere på saken og konkludert med at de ikke vil støtte alt, skriver VG.

- Det ene er forslaget om å øke botidskravet for å få permanent opphold fra tre til fem år. Når vi ser behandlingstiden i dag og vi ser alle asylsøkerne som har kommet det siste året, ser vi for oss en behandlingstid på søknaden på opptil to år. Det betyr i realiteten at de ikke vil få en avklaring på sju år. Usikkerheten de da må leve med, vil svekke deres sjanser til å lykkes med å utdanne seg og få seg jobb. Vi mener det vil svekke integreringen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisa.

Mener Støre vingler - Det andre er kravet om at det skal være fire års ventetid for å få gjenforening med familien. Vi mener det vil virke mot sin hensikt, sier Støre.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik mener Støre har begynt å vingle igjen.

- Det jeg frykter aller mest, er at Aps uklare signaler undergraver innstrammingen vi har et bredt forlik om, sier Nesvik til Dagbladet.

Uheldige signaler Frps parlamentariske leder mener Støres signaler er svært uheldige.

- Nå har vi jobbet for å sende et bredt signal fra det politiske Norge om at vi må gjøre noe med asyltilstrømmingen. Det klarte vi. Nå er nedgangen i asylankomster kraftigere enn det som kan forklares med sesongsvingninger.

- Det vi vet, er at signalene vi sender ut er viktige. Da det ble vedtatt å ta imot 8.000 kvoteflyktninger, gikk pilene for asyltilstrømming opp. Vi så det i hele Europa, men også i Norge. Derfor fikk vi på plass innstrammingstiltak og integreringstiltak for dem som skal bli. Alle tiltakene henger sammen, sier Nesvik.

- Støre går mot helheten i asylforliket, som handler om hvilke signaler vi sender ut. Prinsippet om økt midlertidighet har Ap vært med på, påpeker Nesvik. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media