RAPPORT: I dag trenger ikke norske selskaper oppgi sine inntekter, kostnader og eiendeler i skatteparadiser, noe Norge taper milliarder på. Her ved Truls Wickholm fra Arbeiderpartiet. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RAPPORT: I dag trenger ikke norske selskaper oppgi sine inntekter, kostnader og eiendeler i skatteparadiser, noe Norge taper milliarder på. Her ved Truls Wickholm fra Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ap vil tvinge norske selskaper til å rapportere fra skatteparadiser

Taper milliarder på dagens ordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag trenger ikke norske selskaper oppgi sine inntekter, kostnader og eiendeler i skatteparadiser, noe Norge taper milliarder på.

Nå tar Arbeiderpartiet til orde for at Norge skal bli det første landet i verden til å innføre en ny åpenhetslov for multinasjonale selskaper, skriver Aftenposten.

I en interpellasjon til finansminister Siv Jensen (Frp) tar stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) til orde for rapportering som skal gjøre det vanskeligere for multinasjonale selskaper å gjemme bort penger i skatteparadiser.

Dersom Wickholm får det som han vil, må petroleums- og gruveselskaper begynne å rapportere inntekter, kostnader og utbytte på landnivå fra hvert enkelt skatteparadis. Målet er å synliggjøre pengeflyten inn og ut av skatteparadisene og å avsløre skatteunndragelser og uønsket skatteplanlegging.

Wickholm mener det er essensielt for den fremtidige finansieringen av velferdsstaten at multinasjonale selskaper i større grad er med og bidrar over skatteseddelen.

I 2013 anslo Økokrim at hele 136 milliarder kroner blir unndratt beskatning i Norge hvert år, noe som betyr et tap av skatteinntekter på nesten 37 milliarder årlig om man tar utgangspunkt i selskapsskatt på 27 prosent.

Saken skal opp til debatt i Stortinget 5. juni.

(NTB)