Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap vil verne deler av Lofoten

Åpner for konsekvensutredning. 

KONSEKVENSUTREDES: Arbeiderpartiet åpner for konsekvensutredning av Lofoten. Foto: NTB Scanpix
KONSEKVENSUTREDES: Arbeiderpartiet åpner for konsekvensutredning av Lofoten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets programkomité vil konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det melder NTB.

Partiets programkomité la mandag fram det de kaller en tredelt løsning i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet, særlig hva gjelder de viktige fiskeriinteressene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Den tredelte løsningen er en del av forslaget til partiprogram for perioden 2017-2021. En samlet programkomité, med unntak av AUFs representant, stiller seg bak løsningen.

Strenge krav

- Arbeiderpartiet er spesielt opptatt av at aktivitet skal gi sterkere ringvirkninger lokalt i Nord-Norge og vil stille strengere krav til oljeselskapene om dette, understreker Støre.

Forslaget innebærer at havområdet utenfor Lofoten i et belte på 50 kilometer fra land, gjøres til petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også som petroleumsfritt område. I tillegg skal det gis støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark.

- Slik ønsker vi å sørge for at selve Lofoten blir oljefritt. Her legger vi stor vekt på hensynet til fiskenæringen, reiselivet og vernet av de unike naturområdene på og rundt Moskeneshalvøya, sier Støre.

Nordland 6

I området lengst unna Lofoten, kalt Nordland 6, åpner Arbeiderpartiet for konsekvensutredning.

- Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag og hvor vi har infrastruktur på plass for petroleumsvirksomhet, sier Ap-lederen.

For områdene Nordland 7 og Troms 2 vil Ap vente på oppdatert kunnskap.

Denne kunnskapen skal komme i den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet, som skal revideres i kommende stortingsperiode.

- Først etter at denne kunnskapen er oppdatert, vil vi vurdere om det er forsvarlig å åpne for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene.

Saken skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte som starter i Oslo 20. april.

SV ut mot Ap-forslaget

SV reagerer sterkt på at Arbeiderpartiets programkomité åpner for konsekvensutredning av et område sør for Lofoten.

- Dette forslaget er ikke noe kompromiss, det er første steg til åpning av disse områdene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- For klimaet gjør det like stor skade uansett hvor i området oljen utvinnes først. At Ap flytter seg, viser at motstanden mot oljeboring i sårbare områder er på offensiven, legger han til.

SV mener det bare finnes ett svar på å få slutt på striden, nemlig å droppe konsekvensutredning i disse områdene fullstendig.

- Oljesøl fra områdene Ap vil åpne, vil gjøre skade i de områdene de ikke vil åpne akkurat nå, sier Lysbakken.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media