<strong>BOKAKTUELL:</strong> Tidligere justisminister og LO-leder Gerd-Liv Valla ga i dag ut sine memoarer etter om lag 30 år i politikken.
Anders Grønneberg/ Dagbladet
BOKAKTUELL: Tidligere justisminister og LO-leder Gerd-Liv Valla ga i dag ut sine memoarer etter om lag 30 år i politikken. Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Ap ville tøyle SV med regjeringsmakt

Arbeiderpartiet fryktet et stort populistisk SV - inviterte dem inn i regjering, ifølge Gerd-Liv Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det sa tidligere justisminister og LO-leder Gerd-Liv Valla da hun i dag lanserte sine memoarer etter omlag 30 år i politikken.

Ifølge Valla var Aps ønske om regjeringssamarbeid med SV delvis begrunnet med et ønske om å «ansvarliggjøre» SV.

-Ville tøyle SV I boka viser hun til et møte hun hadde med daværende partisekretær i Ap Martin Kolberg i juni 2004, altså omlag et år i forkant av den rødgrønne valgseieren i 2005. Da skal han ha utdypet overfor henne at Ap fryktet et stort, populistisk SV til venstre for Ap: 

I boka skriver hun: «Gjennom å gjøre partiet til en regjeringspartner ble det ansvarliggjort, mente han. Da ble handlingsrommet for lettvinte utspill vanskeligere, og SV ville få svekket oppslutning. Et regjeringssamarbeid var den beste måten å tøyle SV på.»

Hun minner om at Arbeiderpartiet i mars 2002 hadde en oppslutning på 14 prosent - mot SVs 18.

Nå, etter syv år i regjering, sliter SV på meningsmålingene, og er denne høsten flere ganger målt solid under sperregrensa.  

- Jeg så ham aldri på venstresiden Gerd-Liv Valla var derimot opptatt av å dreie Ap mot venstre, ifølge henne selv.

- Da jeg kom inn som LO-leder i 2001, var jeg ganske bestemt: Ap måtte dreies til venstre i norsk politikk, sa hun under dagens pressekonferanse.

- Martin Kolberg var en dyktig mektig partisekretær. Han har i mange saker forsøkt å si at han var på venstresiden i partiet. Der må jeg si at jeg aldri så ham der. Jeg vet ikke hvilke saken han mener. Sykelønnsordningen? New Public Management? Nei jeg så ham ikke der, fortsatte hun.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, varslet Valla allerede i forkant av boklanseringen at hun ville omtalte hvordan LO sørget for rødgrønn valgseier i 2005.

Under dagens pressekonferanse understreket Valla at hun har stor sans for SV, som ifølge den tidligere LO-lederen «har helt utmerket politikk på flere områder».

I boka forteller hun om de politiske avveiningene hun og LO-ledelsen gjorde da de gikk inn for det rødgrønne prosjektet. For LOs del handlet det om å dreie Arbeiderpartiet til venstre, ifølge Valla.

- SV var gode på fordeling og miljø, mens Senterpartiet var viktig for å holde en ny EU-avstemning unna norsk politikk. Fra vår side var det både en taktisk og en politisk linje i dette, sa hun. 

Ikke overrasket Daværende SV-leder Kristin Halvorsen lar seg ikke overraske over at Ap på kammerset diskuterte hvordan de skulle ansvarliggjøre SV.

Hun mener det er opplagt at denne typen argumentasjon ble rettet mot de i Arbeiderpartiet som var skeptiske til regjeringssamarbeidet med SV, fordi de foretrakk en mindretallsregjering som kunne danne stortingsflertall med Høyre og Frp.

- Men da hadde SVs innflytelse blitt kraftig svekket. Vi hadde tapt Lofoten og Vesterålen. Men at at man argumenterte slik internt i Ap, det er helt opplagt. Selvsagt, sier Halvorsen til Dagbladet.

Den tidligere SV-lederen avviser at det å være opposisjonen «automatisk fører til framgang på meningsmålingene».

- Jeg er helt uenig i det premisset. Bare se på Venstre, sier hun.  
   
Selv om Valla hevder at hun ville ha med SV på laget fordi hun ønsket å vri Ap til venstre, er hun i dag skeptisk til SVs gjennomslag i regjering:   

- SV vil nok uansett si at de har større innflytelse i regjering. Men jeg er usikker. Frp har hatt stor innvirking på norsk politikk uten å sitte i regjering, sa Valla da hun presenterte boka tidligere i dag. 

CV: Gerd-Liv Valla

Gerd Liv Valla - CV

• Født 25. januar 1948 i Korgen i Nordland

• Hovedfag i statsvitenskap

• Har vært statssekretær ved statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland (Ap).

• Justisminister fra 1997

• Nestleder i LO fra 2001

• LOs første kvinnelige leder

• I januar 2007 oppstod sterk kontrovers rundt Valla etter at Ingunn Yssen valgte å si opp sin stilling som internasjonal sekretær i LO fordi hun følte seg mobbet og trakassert av Valla. Valla gikk til slutt av som følge av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer