KRITISK: Harald Tom Nesvik er lite imponert over Arbeiderpartiets holdning i industri- og landbrukspolitikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Harald Tom Nesvik er lite imponert over Arbeiderpartiets holdning i industri- og landbrukspolitikken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

«Ap villig til å ofre norske arbeidsplasser på symbolpolitikkens alter»

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, mener Ap sliter i opposisjonsrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg opplever det meget alvorlig og uheldig når Arbeiderpartiet er villig til å ofre norske arbeidsplasser på symbolpolitikkens alter. I sak etter sak er Ap mer interessert av spill enn av politikk, sier Harald Tom Nesvik.

Slutt på Aker Verdal Frp-nestoren trekker fram Utsira-forliket som eksempel:

- Der var Ap mest interessert i å skape en allianse mot regjeringen. Hvis vi kommer i den situasjonen at vi får en utsettelse av Utsira-utbyggingen, vil det kunne medføre at det er slutt på Aker Verdal slik vi kjenner det i dag, da kommer permitteringene og oppsigelsene.

For det er store problemer der ute med å skaffe nok oppdrag til verftsektoren. Tre av de siste store oppdragene har gått til utlandet. Hvis vi ikke klarer å opprettholde fagmiljøet vårt, så ryker arbeidsplassene.

Dette dreier seg om framtida for norske verft. Det er veldig sårbart, sier Nesvik

Usikkerhet i utlandet - Norge er allerede blitt omtalt i utenlandske media om den siste utviklingen og jeg frykter at det nå skapes usikkerhet for utenlandske selskap om satsing på norsk sokkel. For det skjer olje- og gassutvinning over hele verden som er minst like attraktiv som i Norge.

Vår fordel har vært stabile rammevilkår gjennom 40 år. Det er dette Ap nå begynner å tukle med, de kanskje mest tradisjonsrike arbeidsplassene i landet vårt. Jens Stoltenberg, i sin tid som olje- og energiminister, hadde aldri funnet på dette, sier Nesvik.

Villig til å snu - Heldigvis så ser man nå at Ap er villig til å snu i Utsira-saken etter at de nok fikk tilbakemeldinger fra fagbevegelsen og utbyggerne om hva en utsettelse ville kunne medføre.

Først styrte Terje Lien Åsland hele opposisjonen på Stortinget mot regjeringen i Utsira-saken, før fagforbundene fikk politikken på plass, sier Frp-veteranen.

Hva vil Ap? - Også i landbruksoppgjøret så vi at Arbeiderpartiet gjorde hva de kunne for å skape kaos. Jeg lurer på: Hva var Arbeiderpartiets posisjon? Det eneste de sa var at tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug ikke var bra nok. Så vi spør oss: Hva ville vært bra nok, da, spør Harald T. Nesvik.

- Vi prøvde å få ut av Knut Storberget, Aps landbrukspolitiske talsperson, hva han egentlig ville. Fjerne hele forhandlingsinstituttet? Flytte forhandlingene fra Landbruksdepartementet til Stortinget for å diskutere tall? Vi fikk ikke svar bortsett fra at de ville bruke mer.

Storbergets kontor - Hva med strukturelle og helt nødvendige endringer i landbrukspolitikken slik at de som ønsker å drive gården sin på heltid skal kunne få rammebetingelser til dette? Hvis Arbeiderpartiet bare er opptatt av det politiske spillet, så kan man jo undre seg over hva de vil oppnå med spillet i stedet for å bidra til en løsning.

- Vi kunne jo til og med lese i en avis at landbrukspolitikken ble styrt fra Knut Storbergets kontor, men jeg kan bare melde tilbake at han ikke var med i noen forhandlinger på dette området og at oppgjøret kom i havn sammen med Venstre og KrF, sier Nesvik.

Fantastisk jobb - Arbeiderpartiet er tydeligvis villige til å sette hele forhandlingsinstituttet på spill for å selv komme i fokus, og det er en diskusjon vi er villig å ta. Hvis Arbeiderpartiet er uenig i retningen på jordbruksoppgjøret, så må de si det.

- Norsk landbruk har åpenbart behov for ei retningsendring. Sylvi Listhaug har gjort en fantastisk jobb, hun har stått oppreist i krigen, fordi hun ser at endring må til, sier Nesvik.

Øyangen ga frihet - Gunhild Øyangen gjorde akkurat det samme da hun var landbruksminister (Ap-statsråd i 1986-89 og 1990-96). Hun gikk inn og gjorde en del grep og oppmykninger, som ga bøndene større frihet, sier Nesvik.

- Hvis vi ønsker en sektor der flere og flere bruk legges ned, der bøndene må ha en jobb ved siden av for å klare seg, så er det bare å fortsette på den gamle linja. Vi vil at heltidsbonden skal leve av gården sin. Det må være rette veien å gå, sier han.

Tom for ideer - Fastheten og støheten, som har vært Arbeiderpartiets varemerke, er helt borte. De sliter helt sikkert med å finne sin nye rolle i opposisjon. De har sittet veldig lenge i regjering og hadde stivnet veldig. På slutten var de tom for politiske ideer.

Jeg vil påstå at de rødgrønne politikerne styrte ved hjelp av byråkratiet på autopilot de siste fire årene, sier Harald Tom Nesvik.

I tillegg har Arbeiderpartiet sitt ledervakum, der de ikke har funnet seg selv enda. Arbeiderpartiet er i endring. De skal selv få finne ut hvor de vil gå. Men problemet er når usikkerhet oppstår og det går ut over næringslivet, slik vi nå har vært vitne til den siste tida, i forhold til verftsindustrien og landbruket, sier han.

Farvel arbeider? Nesvik spør hva som kan forventes av den nye Ap-lederen Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiets industripolitikk.

- Er det et første skritt på veien mot et endelig farvel til arbeideren i Arbeiderpartiet? Jonas har et ansvar for å vise tydelighet for å unngå at norske arbeidsplasser settes i fare.

Den siste tida har jeg fått mange reaksjoner fra fagbevegelsen som er bekymret for det Arbeiderpartiet holder på med. De er opptatt av rammevilkår, oppdrag detter ut og ordrebøkene er tynne for de som jobber mot offshoreindustrien.

Hvis vi mister tunge industriarbeidsplasser langs kysten, så mister vi også mye innovasjon i de neste leddene, sier Harald Tom Nesvik.

Lykke til, Jonas - For øvrig vil jeg ønske Jonas Gahr Støre lykke til i den jobben han skal ta til med som leder av Arbeiderpartiet og håper på en konstruktiv debatt og et godt samarbeid i Stortinget i tiden som kommer, sier han.