Ap vurderer skatt på utbytte

LOs forslag om å hente inn flere milliarder kroner til statskassa ved å innføre direkte skatt på utbytte, blir møtt med interesse blant Ap's medlemmer i finanskomiteen. Hittil har bare SV gått inn for dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev onsdag om LO-leder Yngve Hågensens ønske om å skattlegge kapitalinntekter hardere.

I 1997 tok norske aksjonærer ut 25 milliarder kroner i aksjeutbytte og gevinst av salg av aksjer. Det tilsvarer 5 prosent av de totale lønnsinntekter. Ved å skattlegge aksjeutbytte med 10 prosent vil staten, ifølge LOs beregninger, få 2- 3 milliarder kroner mer i skatteinntekter. Det ville gjøre det mulig å gi skattelette til to millioner nordmenn med 1000 kroner årlig.

Økte ulikhet

- Vi må være villige til å diskutere skatt på aksjeutbytte, for det er utbyttet som forklarer de økte forskjellene i inntekt mellom folk, sier stortingsrepresentant Dag Terje Andersen (Ap).

- En skulle tro at bedriftslederne skjønner at lederlønninger påvirker lønnstakernes vilje til moderasjon. Når uttaket av utbytte øker som det gjør, må de være forberedt på at vi ser på reglene, sier Andersen.

Skattepolitisk talsmann i Ap, Tore Nordtun, vil heller ikke avvise LOs forslag.

Sitter ikke stille

- Jeg er ikke fremmed for tanken. Men siden det er en del av skatteforliket fra 1992, bør det skje i en større sammenheng.

Nordtun viser til at uttaket av skattefritt utbytte har økt mer enn politikerne regnet med da de endret skattereglene.

- Vi kan ikke sitte stille og se at forskjellene utvikler seg til de grader. Hvis regjeringens forskjellsmelding skal følges opp med endringer i skattepolitikken, vil det være naturlig å se på dette, sier Nordtun.

Dobbeltbeskatning

Begrunnelsen for å fjerne skatt på aksjeutbytte på mottakers hånd var å unngå dobbeltbeskatning. Aksjeutbytte deles ut av bedriftenes overskudd, som blir beskattet i bedriften. I et notat om aksjer og aksjegevinster peker LO på at arbeidsinntekter blir dobbeltbeskattet. Bedriften betaler arbeidsgiveravgift, og lønnstakeren betaler skatt.

Ifølge den svenske aksjespareforeningen har Norge og Finland den laveste samlede skatt på aksjeutbytte blant OECD-landene.