Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apache-helikoptre blir på bakken

Ingenting tyder på at de mye omtalte Apache-helikoptrene USA har sendt til Albania, vil bli tatt i bruk i Jugoslavia med det første.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flyvåpenets A-10 jagerfly kan angripe serbiske styrker i Kosovo like effektivt, og med mye mindre risiko enn hærens Apache-helikoptre, sa president Bill Clinton i går.

Det tok USA flere uker å utplassere 24 Apache-helikoptre i Albania, og to av dem har siden styrtet under øvelse.

Bedre vær

Ingen av de gjenværende helikoptrene har så langt krysset grensen til Jugoslavia, og den amerikanske forsvarsledelsen begrunner nå dette med at bedre værforhold i området gjør behovet mindre.

NATOs jagerfly kan nå fly lavere, og Pentagon setter i økende grad sin lit til at de lavt- og sakteflygende A-10 flyene skal slå ut serbiske stridsvogner i Kosovo.

USA frykter også at de avanserte Apache-helikoptrene skal bli ofre for SAM-7 raketter, som de serbiske styrkene i Kosovo-provinsen skal ha rikelig av.

De to helikopterstyrtene i Albania viser samtidig med tydelighet hvilket vanskelig terreng Apache-helikoptrene må operere i.

- Ikke politisk

18 A-10 fly kom til NATO-baser i Italia i går, og skal slutte seg til de 22 som var der fra før.

President Bill Clinton understreket at beslutningen om ikke å sette inn Apache-helikoptrene var militær og ikke politisk, og at NATOs militære øverstkommanderende, general Wesley Clark, fortløpende vil vurdere behovet.

(NTB-DPA-AFP)