Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apartheid-president Botha er død

Sør-Afrikas tidligere president forsvarte apartheidsystemet til sin død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pieter Willem Botha var i en årrekke selve symbolet på apartheidregimet.

Han var først statsminister og senere president fra 1978 til slutten av 1980-tallet. Han fikk kallenavnet «Groot Krokodil» - den store krokodillen - på grunn av sitt urokkelige forsvar av det rasistiske apartheidsystemet. 

Botha nektet fram til sin død å innrømme vesentlige feil i løpet av sin politiske karriere.
Nytt regime
Han lot seg aldri påvirke av den økende internasjonale kritikken mot det sørafrikanske regimet, men valgte å holde fast på prinsippene til Det nasjonale partiet, som han ledet.

I 1989 måtte han gi fra seg makten til F. W. De Klerk, som etter hvert justerte den politiske kursen og banet vei for avviklingen av apartheidsystemet.

Etter regimeendringen avviste Botha å møte for den sørafrikanske Sannhets- og forsoningskommisjonen. Kommisjonen skrev i en rapport i 2003 at ekspresidenten hadde skylden for mye av lidelsene i perioden da det hvite mindretallet hadde all politisk makt.


Angret ikke
I et kontroversielt intervju i forbindelse 90-årsdagen sin tidligere i år, sa Botha at Sør-Afrika hadde vært fortapt hvis apartheidregimet hadde blitt avviklet på et tidligere tidspunkt.

Han nektet samtidig for at han noen gang hadde sett på svarte som mindreverdige og hevdet mange svarte og fargede i virkeligheten støttet det rasistiske regimet.

Botha døde i sitt eget hjem utenfor den sørafrikanske byen Wildernes, ifølge flere sørafrikanske nyhetsbyråer.

(NTB)

APARTHEID: P. W. Botha, som i en årrekke styrte Sør-Afrika med jernhånd, ble 90 år gammel. Foto: AP
APARTHEID: P. W. Botha, som i en årrekke styrte Sør-Afrika med jernhånd, ble 90 år gammel. Foto: AP Vis mer