Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apartheid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Arbeidstilsynet har igjen avslørt grove lovbrudd på byggeplasser der østeuropeere jobber. Utenlandsk arbeidskraft er underbetalt og forskjellsbehandlet på alle måter. Det skjer med fullt overlegg og i visshet om at behandlingen ikke tåler dagens lys. Arbeidstilsynet har avslørt kontrakter, hvor håndverkerne trues med sparken hvis de skulle snakke høyt om lønnsvilkårene.

• Det virker som apartheidtankegangen er på full fart inn i norsk næringsliv. Bedriftene viser en helt annen moral overfor arbeidstakere fra disse landene, sier en rådgiver i Fellesforbundet til Dagbladet. Det hjelper ikke å appellere til moral der den synes totalt fraværende, men mange utover byggebransjens mer lyssky entreprenører godtar og medvirker stilltiende til den ulovlige geskjeften. Nå kommer handlingsplan mot sosial dumping, som gir Arbeidstilsynet bedre virkemidler og sanksjoner. Tvangsmulkt og driftsstans må åpenbart til for at deler av næringslivet skal oppføre seg anstendig.