«Apartheidmuren» på Kleven Verft skal rives

Skulle skille fast ansatte fra gjestearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjestearbeidere på Kleven Verft i Ulsteinvik føler seg tråkket på, etter at det er satt opp en glassvegg i kantina som skal skille fast ansatte i bedriften fra gjestearbeidere.

Veggen kom nylig opp, og er av mange blitt oppfattet som et skille mellom nordmenn og andre nasjonaliteter.

- Vi i ledelsen har ikke vært orientert om denne veggen, men når det snakkes både om «mur» og «apartheid» er veggen naturligvis ikke noen hensiktsmessig måte å organisere lunsjpausen på. Veggen skal bort, sier administrerende direktør Ståle Rasmussen i Kleven Verft til NTB.
Skille
500 gjestearbeidere fra ulike spesialfirma sitter nå på den ene siden av veggen og spiser, mens de fast ansatte, som i hovedsak er nordmenn, må velge et bord på den andre siden av veggen.

Ifølge Dagbladet har utenlandske gjestearbeidere markert sin skuffelse over dette skillet med stille demonstrasjoner. Da Kleven sist fredag innbød til marsipankakefest for å feire leveringen av en ny båt, valgte mange gjestearbeidere ikke å delta.


Plassproblem
Til NTB sier Rasmussen at det slett ikke har vært i tankene til noen å skille etniske nordmenn fra polakker og andre utlendinger.

- Her på verftet har vi fast ansatte fra mellom 10 og 15 ulike nasjonaliteter, blant dem også mange fra Polen som har flyttet til Ulsteinvik med sine familier. Alle fast ansatte spiser sammen, uansett hvilket land de kommer fra.

Rasmussen sier at det er stor aktivitet ved verftet akkurat nå. Det betyr et stort antall arbeidsfolk, og alle skal naturligvis ha sin matpause. Det vært et behov for å organisere kantinen bedre, slik at alle kan finne seg en plass.


Beklager
Rasmussen beklager sterkt løsningen med glassveggen som skiller gjestearbeidere og fast ansatte, slik dette virkemidlet er blitt oppfattet.

Mandag morgen samlet han de involverte til et møte, og var helt klar på at glassveggen skal rives.

Rasmussen understreker at det er folk fra land som Polen, Litauen, Sri Lanka, Litauen og Romania på begge sider av det som blir kalt «muren». Skillet har gått mellom fast ansatte på Kleven og gjestearbeidere/ansatte i andre selskaper.

- Det har vært få problemer mellom de ansatte og ikke-ansatte. Et fysisk skille i kantina trenger vi ikke, sier Rasmussen.
(NTB)

KUN FASTE ANSATTE: Godt synlige plakater på både norsk, engelsk og polsk, taler sitt tydelige språk om hvem som kan tillate seg å sitte på denne sida av glassveggen. Foto: Einar Lindbæk/Dagbladet
KUN FASTE ANSATTE: Godt synlige plakater på både norsk, engelsk og polsk, taler sitt tydelige språk om hvem som kan tillate seg å sitte på denne sida av glassveggen. Foto: Einar Lindbæk/Dagbladet Vis mer