Apartheidofre saksøker banker

Sørafrikanske apartheidofre krever 400 milliarder kroner av fire sveitsiske banker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene, Credit Suisse, UBS og Citibank blir til sammen avkrevd 51,3 milliarder dollar, cirka 400 milliarder kroner i kompensasjon.

Den amerikanske advokaten Ed Fagan, sammen med en rekke sørafrikanske advokater, representerer de fire som saksøker bankene i denne omgangen.

Fagan var en av nøkkelpersonene i søksmålet som tvang sveitsiske banker til å utbetale over 1 milliard kroner til jødiske grupper, Holocaust-overlevende og deres arvinger i USA i 1998.

Møtt med fyrop

Fagan ble møtt med fyrop i Zurich da han la fram søksmålet mot de sveitsiske bankene mandag.

Søksmålet blir fremmet på bakgrunn av politidrapet av den 13 år gamle gutten Hector Peterson i Soweto i 1976.

- Vi vil ha igjen pengene fra de internasjonale selskapene og bankene som profitterte på vårt blod og vår elendighet, sa Lulu Peterson, søsteren til Hector.

Sanksjonsbrudd

Bankene saksøkes for å ha investert i Sør-Afrika etter at apartheid var blitt erklært som en forbrytelse mot menneskeheten av FN, og for å ikke ha brydd seg om de økonomiske sanksjoner iverksatt mot Sør-Afrika.

Bankene beskyldes også for å indirekte støtte til hvite styret i Sør-Afrika ved å ha hatt handelsforbindelser med myndighetene etter 1985.

UBS har imidlertid sagt at det ikke finnes noe grunnlag for søksmålet, mens Credit Suisse på sin side mener det ikke er noe juridisk grunnlag for kravet.

(NTB-AFP)

<B>KREVER 400 MILLIARDER: Den amerikanske advokaten Ed Fagan saksøker de sveitsiske bankene igjen.
16. JUNI 1976: Mbuyisa Makhuba (18) bærer den dødelig sårede Hector Petersen, med hans søster Antoinette ved siden av. Hector var det første offeret for opprøret i Soweto i 1976. Elevene protesterte mot at undervisningen ble holdt på afrikaan, språket til den hvite minoriteten i Sør-Afrika.