Apekopp-utbrudd: Følger situasjonen

For første gang er det bekreftet smittekjeder av apekopper i Europa. FHI følger situasjonen.

VIRUS: Apekopper er et virus som først og fremst smitter mellom gnagere. Foto: CDC / AP / NTB
VIRUS: Apekopper er et virus som først og fremst smitter mellom gnagere. Foto: CDC / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke land i Europa den siste tida har meldt om tilfeller av den sjeldne sykdommen apekopper.

Apekopper er en sykdom som er mest utbredt i Vest-Afrika. Den kalles også «monkeypox», og smitter normalt mellom gnagere. I enkelte tilfeller kan den også smitte til mennesker.

- Det er uvanlig at det rapporteres så mange tilfeller, og at de smittede ikke har vært på reise til Vest-Afrika. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye, sier fungerende avdelingsdirektør Siri Feruglio ved FHI i en pressemelding.

Alle de tidligere tilfellene av apekopper i Europa har vært bekreftet i Storbritannia. Alle disse personene har vært på reise i Nigeria før de ble smittet.

FHI skriver at dette er første gang det er rapportert smittekjeder i Europa der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika der denne sykdommen finnes, eller hatt kontakt med andre smittede personer. Mange av tilfellene er unge menn, blant menn som har sex med menn, ifølge FHI.

Apekopper gir feber og vannkoppliknende utslett. De fleste blir friske uten behandling, men noen få blir alvorlig syke. Det er ifølge FHI sjeldent noen dør av sykdommen.

Torsdag morgen ble en person i Sverige bekreftet smittet av viruset. Det er uklart hvordan vedkommende ble smittet, skrev den svenske folkehelsemyndigheten i en pressemelding.

- Personen i Sverige som har fått bekreftet smitte av viruset er ikke alvorlig syk, men har fått behandling. Vi vet fortsat ikke hvor personen har blitt smittet. Undersøkelser pågår akkurat nå, sier infeksjonslege og etterforsker Klara Sondén hos Folkhälsomyndigheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer