Coronapass i Norge:

Åpen for ny løsning

Helsedirektoratet er åpen for en coronapassløsning som skiller seg fra løsningen som man foretrakk tidligere.

KRITISK: Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, forteller om vurderinger knyttet til coronapass i Norge. Video: Vegard Krüger. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Folkehelseinstituttet vil ikke anbefale innenlandsbruk av coronapass i Norge. Helsedirektoratet er derimot åpen for det. Nå har regjeringen bedt dem om å vurdere konkrete forslag til hvordan et coronapass kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder i Norge.

Om det blir aktuelt med innenlandsbruk av coronapass i Norge, mener Helsedirektoratet at det beste alternativet er en såkalt 2G-løsning, hvor man bare gir adgang til personer som er vaksinert eller har gjennomgått sykdom. Hovedformålet med en slik løsning vil være å skjerme uvaksinerte mot smitte.

Helsedirektoratet åpner også for et tillegg til løsningen, hvor man i enkelte tilfeller kan teste vaksinerte og personer som har gjennomgått sykdom før de gis adgang.

Dette skiller seg fra løsningen som man tidligere har foretrukket, hvor også uvaksinerte skulle ha mulighet til å teste seg til gyldig coronapass.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag 13. januar. Vis mer

Vurderer antall doser

- Vi er åpen for innenlandsbruk av coronasertifikat i Norge, og skrev i vårt faglige grunnlag at det finnes muligheter for dette, men at det ikke vil ha stor effekt på selve smittespredningen. Men det kan være slik at det vil beskytte noen av de uvaksinerte om coronasertifikatet brukes på den måten at uvaksinerte ikke kan teste seg inn på arrangementer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Vi synliggjorde særlig en av de løsningene som medfører at man både kan bruke coronasertifikat, og at man i tillegg bør benytte seg av testing før de virkelige store arrangementene for å hindre at vaksinerte som er smittet også får adgang.

- Hvor mange doser skal man i så fall ta for å få et gyldig coronapass i Norge?

- Det er det vi har blitt bedt om å se nærmere på, altså om det skal være tilstrekkelig med to doser eller om det skal være tre doser. Det har vi ikke sett på ennå, men det er et oppdrag som vi nå går i gang med å besvare.

ÅPENHJERTIG: Da helsemyndighetene fikk spørsmål om de var redde for å bli smitta, hadde statsminister Støre en historie å dele. Video: Regjeringen Vis mer

Kritisk til coronapass

Folkehelseinstituttet skriver i sine faglige vurderinger at bruk av coronapass i liten eller ingen grad vil kunne hindre en generell smitteøkning og eventuelt forhindre framtidige nedstenginger. Videre fraråder de å bruke coronapass for å motivere folk til å vaksinere seg. I tillegg mener de at bruk at coronapass kan føre til at folk føler seg tvunget til å ta en unødvendig oppfriskningsdose.

På den andre siden mener FHI at bruk av coronapass vil kunne beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom ved å forhindre dem i å møte smittsomme personer. Samtidig påpeker de at uvaksinerte fortsatt vil kunne bli smittet andre steder i samfunnet.

- Vi er først og fremst kritiske til tiltak som ikke virker, og derfor er de smittevernfaglige vurderingene våre avgjørende. I november og desember vurderte vi at det var mulig å bruke coronasertifikat for å holde uvaksinerte utenfor forsamlinger der hvor vaksinerte kunne få adgang om de ville, sier direktør Camilla Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Men situasjonen har endret seg en god del siden den gang, og nå synes vi at det er vanskeligere å identifisere hvilke smitteverneffekter som et coronasertifikat kan medføre, men vi skal se på det på nytt.

- Hvor sannsynlig er det at dere vil snu?

- Jeg vet ikke helt om det er snakk om å snu. Det er snakk om å foreta en vurdering av om hvorvidt dette vil ha en smittevernfaglig effekt, og peke på dilemmaene som knytter seg til bruk av coronasertifikat.

NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol forklarer hvorfor regjeringen letter på en rekke tiltak, til tross for fremtidsutsikter fra FHI og Helsedirektoratet. Video: Regjeringen Vis mer

Åpen for coronapass

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier til Dagbladet at regjeringen har bedt fagetatene om å vurdere bruken av coronapass i Norge på nytt fordi at regjeringen er åpen for å kunne bruke det for å gi lettelser til fullvaksinerte.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forteller til Dagbladet at vi nå vet at vaksinene gir god beskyttelse mot omikronvarianten, men at de ikke gir noen garanti for at man ikke smitter, og at det er slike forhold som må ses i sammenheng før man kommer fram til en ny løsning om innenlandsbruk av coronapass i Norge.

- Et coronasertifikat som skiller mellom vaksinerte og uvaksinerte kan bli nødvendig, men jeg tror ikke at det er det tiltaket som sørger for at vi får vaksinetallene opp. Det tror jeg derimot at vi kan få til med opplysning, frivillighetslinje og at vi er nære og tilgjengelig for mennesker i ulike situasjoner.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier til Dagbladet at kulturbransjen er svært lystne på innenlandsbruk av coronapass i Norge.

- Det er et sterkt ønske fra kulturbransjen at coronapass innføres. Det vil kunne medføre at man kan ha åpent og at folk anser det som tryggere å benytte seg av kulturlivet. Dette er også noe som ligger bak vurderingene når regjeringene nå ber fagetatene om å foreslå en mulig modell for innføring av coronapass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer