UENIG: SV var uenige om Ap og SVs beslutning om å legge kraftlinjene til Bergen i luftspenn over Hardanger. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
UENIG: SV var uenige om Ap og SVs beslutning om å legge kraftlinjene til Bergen i luftspenn over Hardanger. Foto: Hans Arne Vedlog/ DagbladetVis mer

Åpen konflikt om kraftlinjene

SV var og er uenig i beslutningen om å bygge kraftlinje i luftspenn gjennom Hardanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SV er uenig i Olje- og energiministerens beslutning om å bygge kraftlinje i luftspenn gjennom Hardanger.

- Vi men at vi ikke burde begynne byggingen nå, men bruke mer tid på en uavhengig gjennomgang, sier SV-nestleder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Saken har vært gjenstand for langvarig drakamp i regjeringen før den i dag ble avgjort. Ifølge Lysbakken var det en reell uenighet mellom SV og de to andre partiene, som vil bygge nå for å sikre strømforsyningen inn mot Bergens-området.

- Dette er en sak der SV har hatt et annet syn, og funnet det riktig å gå ut med det. Vi har lovet velgerne våre å jobbe mot kraftlinjene. Kraftlinjene er svært kontroversielle i Hardanger-området. Utbyggingen vil innebære store naturinngrep, og en rekke alternative traseer og måter å få strøm fram på har vært lansert. Vi tror alle ville være tjent med å bruke mer tid på å enten stadfeste at kraftlinjer er den eneste løsningen, eller finne andre alternativer, sier Lysbakken.

Han føler ikke at partiet er blitt overkjørt, siden SV ikke har hatt formell adgang til dissens og det var Olje- og energidepartementet som skulle behandle ankesaken mot Statnetts konsesjon.

SV-nestlederen understreker at partiet ser behovet for kraftforsyning til bergensregionen, men mener at siden byggingen av en ny kraftledning uansett vil ta tid, kunne tiden vært brukt på en grundigere utredning.

Opposisjonspartiene Krf, Venstre og Høyre har gått ut og uttrykt motstand mot kraflinjebeslutningen i ettermiddag. Det har også miljøorganisasjonene WWF og Norges Naturvernforbund samt aksjonsgruppa Folkeaksjonen i Hardanger gjort.