Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpen Kosovo-krangel

USA og Russland gikk til åpenlys krangel i FNs Sikkerhetsråd i natt da bombingen av Jugoslavia sto på sakslista. Russland truer med å bruke militær makt for å få stanset bombingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og USA gikk offentlig i strupen på hverandre under det ekstraordinære møtet i FNs Sikkerhetsråd i New York i natt. Russland er sterkt imot NATOs inngripen overfor Slobodan Milosevic og truer blant annet med å støtte den serbiske presidenten med våpen. Sikkerhetsrådet er dypt splittet i Kosovo-krisa.

«Verdenspoliti»

Russlands FN-ambassadør Sergej Lavrov ba om det ekstraordinære møtet i Sikkerhetsrådet for å protestere mot NATO-bombingen, og for å få FN til å erklære militæraksjonen ulovlig. Lavrov benyttet anledningen i Sikkerhetsrådet til å stemple USA som selvoppnevnt verdenspoliti.

USAs viseambassadør Peter Burleigh svarte med å forklare russeren at angrepene var nødvendige for å hindre den brutale forfølgelsen av kosovoalbanere og for å hindre en humanitær katastrofe.

På sidelinja

Ettersom krisen i Kosovo blir mer og mer intens inntar Sikkerhetsrådet en avventende holdning. Generalsekretær Kofi Annan har gitt sin indirekte støtte til NATO, selv om han understreket at slike aksjoner gjerne bør tas opp med FN først.

Etter et lukket møte i Sikkerhetsrådet i natt kom konflikten mellom Russland og Kina på den ene siden og USA og Storbritannia på den andre opp i dagen da møtet ble åpnet. Rådet kom ikke med noen uttalelse etter møtene på grunn av den dype uenigheten, melder AP.

(Dagbladet :på nettet)