Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpen krangel om UDI-krisa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både den nye UDI-direktøren Manuela Ramin-Osmundsen og Bjarne Håkon Hanssens departement var fullt ut informert om praksisen som ga 182 irakere opphold uten at de oppfylte kravet til fast arbeid, hevder tidligere UDI-direktør Trygve Nordby.

Han godkjente den omstridte praksisen der irakiske flyktninger som ikke oppfylte den forrige regjeringens krav til arbeids- og bosettingstillatelse - fikk ny vurdering av søknadene etter paragraf 8 annet ledd om sterke menneskelige hensyn.

Eks-statsråd Erna Solberg innførte i fjor en midlertidig forskrift som satte fast arbeid, evne til å forsørge familien, kjent identitet og intet kriminelt rulleblad som krav for at irakerne med midlertidig opphold, kunne få fast bosettingstillatelse og arbeidstillatelse.

Beklaget praksisen

Den nye UDI-direktøren Manuela Ramin-Osmundsen, har overfor sin sjef, Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen beklaget praksisen og uttalt at den var i strid med intensjonene til Hanssens forgjenger, Erna Solberg.

Men hun hevder hardnakket at hun, som var nestsjef i UDI inntil hun ble direktør 17. mars i år, ikke var klar over praksisen Nordby godkjente i oktober i fjor.

-  Praksisen som er lagt til grunn har aldri vært behandlet i hele ledergruppen. Den konkrete praksisen som ble ført fikk jeg først vite den 13. eller 10. mars, sier Ramin-Osmundsen til NRK.

Påstand mot påstand

-  Det er plent umulig å ha vært med i min ledergruppe i UDI uten å ha fått med seg dette. Alt skjedde helt åpent og alle ble informert om praksisen. Det ville vært umulig å drive UDI uten denne åpenheten, sier Trygve Nordby som nå er generalsekretær i Norges Røde Kors.

Han sier at også Bjarne Håkon Hanssens departement var informert om at UDI under hans ledelse ga oppholdstillatelser til irakere med midlertidig opphold og begrensede rettigheter i Norge (MUF-status), etter å ha brukt paragraf 8 annet ledd som åpner for bosettings- og arbeidstillatelse dersom sterke menneskelige hensyn ligger til grunn.

I et brev fra UDI til Hanssens departement 28. november i fjor - over en måned etter regjeringsskiftet - opplyser UDI om den nå omstridte praksisen. I en pressemelding fra Arbeids- og Inkluderingsdeparte- mentet (AID) står det at departementet ikke ble informert om praksis- endringen før i januar i år.

Da gjorde UDI opp status for denne saken for departementet. I brevet som er unntatt offentlighet redegjør avdelingsdirektør Paula Tolonen hvor mange av irakerne med MUF-status som fikk opphold og på hvilket grunnlag de fikk det.

Motstridende reaksjoner

Trygve Nordby forsvarer den praksis han godkjente mens han satt som UDI-leder og rister på hodet over beklagelsene hans etterfølger nå har framført:

-  Vi har handlet forvaltningsmessig korrekt, sier han.

-  I denne saken har de med viten og vilje etablert en praksis som de visste ikke var politisk klarert, sa Bjarne Håkon Hanssen da VG avslørte saken 24. mars.

-  Praksisen var i strid med klare politiske signaler, sier Ramin-Osmundsen i en pressemelding.

Justisdepartementets lovavdeling, som på oppdrag fra Bjarne Håkon Hanssen har vurdert om UDI gikk ut over sitt mandat, kom to dager før med en annen konklusjon.

Statsråd Knut Storbergets departement mener ikke Erna Solbergs midlertidige forskrift kan tolkes som en instruks til UDI om å se bort fra sterke menneskelige hensyn for de irakerne som ikke oppfylte Solbergs krav.

«Det er ikke grunnlag for å fastslå at UDI har gått utenfor sin kompetanse».

«Dersom departementet hadde ønsket å gi en instruks om anvendelsen av paragraf 8 annet ledd, måtte det ha kommet klarere til uttrykk,» heter det i brevet fra Justisdepartementet til Bjarne Håkon Hanssens departement.

VIL RYDDE: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mener UDIs praksis var i strid med de politiske signalene fra den forrige regjeringen og vil rydde opp. <!--FOTO--> <!--/FOTO-->
KORREKT: Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby sier det var full åpenhet om praksisen med å gi irakere oppholdstillatelse selv om de ikke oppfylte den forrige regjeringens krav.
LOVLIG: Justisminister Knut Storbergets departement mener UDI ikke har gjort noe galt, men handlet i tråd med det lovverket de er satt til å forvalte.
BEKLAGER: Nåværende UDI-direktør Manuela Ramin-Osmundsen sier hun ikke kjente til den omstridte praksisen og har beklaget det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling