Åpen krangel

I et innlegg i Aftenposten i dag tar Jens P. Heyerdahl d.y. et knallhardt oppgjør med Stein Erik Hagen. Det er duket for et iskaldt møte om begge møter opp på Orklas generalforsamling i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for den tidligere Orkla-sjefens ramsalte kritikk av kjøpmann Stein Erik Hagenskyldes en kronikk og et intervju i Aftenposten tidligere i uka.

I kronikken skrev Hagen blant annet: «Det siste tiåret har vist at den største trusselen mot langsiktig verdiskapning er disposisjoner som konsernsjefer i «eierløse» selskaper foretar for å berike seg selv, og bygge opp en personlig maktbase i såvel selskapet som i samfunnet.» I et intervju samme dag bekreftet Hagen overfor Aftenposten at enkelte av formuleringene var myntet på Heyerdahl.

Slår kraftig tilbake

-  Angrepet er både diskriminerende og kriminaliserende, og det kan være fristende å tro at Hagen ikke har vært ved sine fulle fem i gjerningsøyeblikket, skriver Heyerdahl.

Det er sammenligningen med ledelsen i Enron (det skandaleomsuste konkursselskapet i USA der en rekke ledere er tiltalt for å ha beriket seg selv, red.anm) som har fått Heyerdahl til å gripe til pennen.

-  Jeg har trening i å møte mange situasjoner, men dette lå nok utenfor grensen av hva jeg hadde forventet. Usanne påstander og egenprodusert virkelighet som ledd i å forskjønne seg selv er en typisk Enron-metode som normalt bør få hvile i fred. Hagen har denne gang overtrådt en grense som gjør at jeg - dog motvillig - likevel gir en kommentar, skriver Heyerdahl.

Også oppsigelsen av Finn Jebsen som konsernsjef i Orkla kommer Heyerdahl inn på. Han har aldri lagt skjul på at han sterkt mislikte måten Jebsen ble sparket ut av Orkla på. I Aftenposten mer enn antyder han at mange av de uttalelsene han har kommet med i den forbindelse må ha falt Stein Erik Hagen tungt for brystet.

-  Den måten det skjedde på, var en grov krenkelse av grunnleggende prinsipper og lovgivning i arbeids- og næringslivet, skriver Heyerdahl, som ikke

kunne forholde seg taus i en slik situasjon. Det ville både vært umoralsk og holdningsløst, mener han.

Generalforsamling

På generalforsamlingen i dag skal det blant annet velges bedriftsforsamling, som igjen skal velge styre. Heyerdahl-vennene ønsker en plass i bedriftsforsamlingen sammen med KLP. Så langt tyder ingenting på at de får noe annet enn vararepresentasjon.

De ansatte har uttrykt mistillit mot styreformann Johan Fr.

Odfjell. Det står fast etter et møte i går. Får de sju ansatterepresentantene følge av fire til kan det spøke for Odfjells fortsatte framtid som Orklas styreformann.

KRANGEL FOR ÅPEN SCENE: Stein Erik Hagen provoserte Jens P. Heyerdahl d.y. med sin kronikk i Aftenposten mandag. Nå slår den tidligere Orklasjefen knallhardt tilbake.
I KRANGEL: Stein Erik Hagen.