Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Åpen krig

Trump har sendt illsint brev til Pelosi. Samtidig melder AP at det er flertall i Representantenes hus for å gå videre med riksrettsprosessen mot presidenten.

PÅ OFFENSIVEN: President Donald Trump har ingen interesse av å bli trukket for riksrett. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
PÅ OFFENSIVEN: President Donald Trump har ingen interesse av å bli trukket for riksrett. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

President Donald Trump har sendt et illsint brev til speakeren i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi. I det seks sider lange brevet uttrykker han sin «sterkeste og mest kraftfulle protest» mot riksrett, og kaller prosessen et partisk «korstog» fra demokratene, skriver Washington Post.

Ifølge The Guardian kaller presidenten riksrettsprosesshøringene en «åpen krig mot amerikansk demokrati», og mener Pelosi har forbrutt seg mot sin troskapsed til embetet, samt «forringet viktigheten av det veldig stygge ordet 'riksrett'».

FÅR GJENNOMGÅ: Nancy Pelosi, som fronter riksrettsprosessen, er gjenstand for stadige utfall fra presidenten. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix
FÅR GJENNOMGÅ: Nancy Pelosi, som fronter riksrettsprosessen, er gjenstand for stadige utfall fra presidenten. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Denne riksrettsprosessen utgjør et enestående og ukonstitusjonelt maktmisbruk fra demokratenes representanter, ikke tidligere sett i to og et halvt århundre med amerikansk lovgivende historie», tordner Trump.

Kritisk debatt

Brevet fra Trump kommer samtidig som regelkomiteen i demokratdominerte Representantenes hus møtes for å legge premissene for den kritiske debatten i morgen om hvorvidt presidentens framferd overfor Ukraina var i strid med hans utførelse av embetet.

En opptelling utført av nyhetsbyrået AP, viser at det er flertall i Representantenes hus for å gå videre med riksrettsprosessen mot president Trump.

Avstemningen om riksrettssaken vil finne sted onsdag, bekrefter Pelosi.

REAGERTE: Demokraten Nancy Pelosi satte en journalist kontant på plass da hun ble spurt om hun hater Donald Trump omtrent to timer etter at hun hadde kunngjort at det skal utarbeides et forslag til riksrettstiltale mot Trump. Bilder fra CNN, Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Demokratene i Representanthuset mener Trump brukte amerikansk støtte til Ukraina i konflikten mot Russland som pressmiddel overfor sin ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge anklagene skulle Zelenzkyj presses til å sette i gang en etterforskning mot den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og sønnen Hunter Biden. I tillegg skal Trump ha ønsket å få gransket en teori om at Ukraina konspirerte med demokratene om å påvirke valget i 2016.

- Tennene falt ut!

Speaker Pelosi er frontfiguren i riksrettsprosessen, og munnhoggeriet mellom henne og Trump nådde en foreløpig topp/bunn fredag, da presidenten viderepostet en tweet fra republikaner Mark Meadows, ifølge National Post.

Den viderepostede tweeten inneholder en video der Pelosi blir spurt av en journalist hvorfor bestikkelser ikke er et punkt i riksrettsanklagen.

«Fordi Nancys tenner falt ut av munnen hennes, og hun ikke hadde tid til å tenke!» tvitret presidenten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media