Åpen kritikk mot Inga Marte

Skoledirektør Marte Gerhardsen åpner opp om samarbeidsproblemer med skolebyråd Inga Marte Thorkildsen i videotale. Høyre ber Raymond Johansen gripe inn, men Thorkildsen avviser konflikt.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kan ikke forstå at byrådsleder Raymond Johansen sitter stille og lar dette skje.

Høyres fraksjonsleder for skolepolitikk i Oslo, Mehmet Kaan Inan, reagerer på talen utdanningsdirektør Marte Gerhardsen ga i forrige uke.

Her framkommer det at Gerhardsen er uenig i beslutningen om å utsette heldagsprøve lagt til 16.april da elevene i videregående fortsatt hadde hjemmeundervisning. Hun sier også at beskjeden kom veldig seint fra Thorkildsen, og uttrykker frustrasjon over dette.

- Ikke til å tro

Kaan Inan mener det nå åpenbart er en konflikt mellom Gerhardsen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen rundt styringa av Oslo-skolen.

- Dette er egentlig ikke til å tro. Inga Marte Thorkildsen har nesten 20 års erfaring som toppolitiker på Stortinget, som statsråd og som byråd. Dette er ikke god ledelse av etaten. Hun er helt uforutsigbar som leder av etaten og vanskelig å forholde seg til, sier Kaan Inan.

LEI AV KONFLIKT: Høyres Mehmet Kaan Inan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEI AV KONFLIKT: Høyres Mehmet Kaan Inan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det var i en videotale til Oslos skoleledere at Gerhardsen fortalte om frustrasjon over de politiske vedtakene fra Thorkildsen.

- Vi har daglig dialog med rådhuset, men så er det ikke alltid at vi blir lytta til. Forrige uke var det særlig politiske beslutninger om heldagsprøver på videregående skoler og munnbind som gjorde det litt krevende for dere og for oss, sa Gerhardsen til skolelederne.

Hun ønsker ikke å utdype sine kommentarer overfor Dagbladet.

Uenig med Thorkildsen

Utdanningsdirektør Gerhardsen reagerte på at Thorkildsen nylig besluttet å utsette de skriftlige heldagsprøvene på videregående skole i Oslo på kort varsel.

- Jeg kan være ærlig å si at det innimellom kan oppleves frustrerende, men vi må ha respekt for at politikernes jobb er en annen enn våres, sa Gerhardsen.

Kaan Inan har etter Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen ofte vært kritisk til både Thorkildsen og Gerhardsen. Denne gang er det særlig SV-byråden han refser.

Høyre-politikeren mener prøvene aldri burde blitt stanset av Thorkildsen, særlig når det nå blir klart for ham at Utdanningsetaten var mot prøvestoppen.

- At Inga Marte Torkildsen og byrådet i Oslo begrunner avlysningen med sosiale forskjeller, er helt vanvittig. Er det ett sted elever uavhengig av hvilken familie de er født i har mulighet til å påvirke, så er det på prøver. Den muligheten vil jeg ikke frata dem, sier han.

- Har sagt grundig fra

Prøveplanene for videregående skole legges i desember, men ble altså omgjort på kort varsel av Thorkildsen.

- Det er et omfattende arbeid som gjørtes som skal skape forutsigbarhet for elever og ansatte. Halvannen dags varsel satt de videregående skolene våre i en vanskelig situasjon, vedgår Marte Gerhardsen i sin videotale.

- Vi har sagt grundig fra i saken om heldagsprøver, la hun til.

- Ingen konflikt

Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at det var nødvendig å overkjøre de faglige rådene fra Marte Gerhardsen og co. denne gangen.

- Jeg har meget stor respekt for de faglige rådene vi får fra Utdanningsetaten. Deres innspill og forslag er avgjørende for å utvikle Oslo-skolen. Men noen ganger blir det nødvendig for meg som politisk ansvarlig å gjøre beslutninger som bygger på innspill også fra flere grupper, sier Thorkildsen og legger til:

- Det blir helt feil å antyde at dette er en konflikt. Jeg forventer at Utdanningsetaten fortsetter å være tydelige i sine råd til meg. Det er jeg og byrådet helt avhengig av, sier SV-byråden.

Hun sier coronasituasjonen gir nye problemstillinger der skolen i Oslo ikke alltid kan lene seg på allerede nedfelte rutiner.

- Det krever fleksibilitet og resulterer noen ganger i korte frister. Jeg har selvsagt full forståelse for at skolene opplevde det som frustrerende å måtte justere gjennomføringen av felles heldagsprøve på kort varsel, men her var det nødvendig å lytte til elevene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer