Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apen Nicolas er alkoholiker, og må gjennom en brutal rehab

Går på antidepressiva.

ALKOHOLIKER: Apen Nicolas er et symbol på et stadig større problem i Chile. Han er alkoholiker, men han ble ikke det av sin egen frie vilje. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI / NTB Scanpix
ALKOHOLIKER: Apen Nicolas er et symbol på et stadig større problem i Chile. Han er alkoholiker, men han ble ikke det av sin egen frie vilje. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apen Nicolas er et symbol på et stadig større problem i Chile. Han er alkoholiker, men han ble ikke det av sin egen frie vilje.

Nicolas bodde i en butikk i den chilenske hovedstaden Santiago der eierne moret seg med å gi apen, som er av rasen luekapusin, alkohol og sigaretter. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

- De likte å se reaksjonene hans da han drakk. Han ble mer aggressiv, og det fikk dem til å se, sier veterinær Nicole Rivera Helbig.

Avhengig Hun arbeider på et rehabiliteringssenter i Penaflor utenfor Santiago. Her tar de imot primater som har blitt misbrukt av mennesker, og Nicolas er bare en av mange selv om det er hans historie som blir trukket fram.

MISBRUK: - De likte å se reaksjonene hans da han drakk. Han ble mer aggressiv, og det fikk dem til å se, sier veterinær Nicole Rivera Helbig. Foto:  AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI / NTB Scanpix
MISBRUK: - De likte å se reaksjonene hans da han drakk. Han ble mer aggressiv, og det fikk dem til å se, sier veterinær Nicole Rivera Helbig. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI / NTB Scanpix Vis mer

Nicolas var såpass avhengig av alkohol, at han måtte gå på antidepressiva for å takle abstinensene. I dag er han ett av omlag 150 dyr som forsøker å komme seg etter ulike former for menneskelig misbruk.

Men det er ikke bare stoffmisbruk som preger dyrene på senteret. En ape ble lært opp til å stjele juveler og smykker fra uvitende personer på gata, mens en annen har vært utsatt for hormonbehandlinger i et laboratorium.

- Her lærer apene at de er aper. Når de er i slike situasjoner er de ikke aper, og de utvikler ikke et normalt adferdsmønster for sin art. De er ikke aper og de er ikke barn. De er ingenting, sier senterets grunnlegger, Elba Munoz.

Smugling Munoz forteller videre at hun grunnla senteret i 1994 etter at hun selv adopterte en ape, og at hun raskt innså hvor stort problem dyremisbruk og dyresmugling er.

I henhold til chilensk lov er det straffbart med opptil 60 dager i fengsel dersom man smugler truede dyrearter, men likevel er det et stort marked.

Munoz forteller at der det på 1990-tallet var størst etterspørsel etter aper, er det nå øgler og slanger som er mest attraktive på smuglermarkedet.

- Reptilmarkedet er enormt, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling