Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Åpen og konstruktiv», altså krangel mellom EU og Hellas

Kampen mellom Hellas' nye regjering og EU om den greske gjelda og de greske innsparingstiltakene er i gang, og den kommer til å bli hard og livlig.

GJELDSFORHANDLINGER: Den greske statsministeren Alexis Tsipras og presidenten i Europa-parlamentet Martin Schulz smiler etter det som var et opphetet møte i Athen. Nå kommer en ny runde med forhandlinger om den greske gjelda og de reformene og innsparingene som EU krever for å gi Hellas krisehjelp. Foto: REUTERS/Marko Djurica
GJELDSFORHANDLINGER: Den greske statsministeren Alexis Tsipras og presidenten i Europa-parlamentet Martin Schulz smiler etter det som var et opphetet møte i Athen. Nå kommer en ny runde med forhandlinger om den greske gjelda og de reformene og innsparingene som EU krever for å gi Hellas krisehjelp. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, fredag, dro lederen for Euro-gruppa, Jeroen Disselbloem, til Athen for å møte den nye statsministeren, Alexis Tsipras, og hans økonomiske ministre.  Dette markerer starten på forhandlingene om å endre på vilkårene for den krisehjelpen som Hellas har fått fra EU, het det fra det greske finansdepartementet, som ledes av statsråd Yanis Varoufakis.

Krangel
Men en forsmak på hva som er i vente kom da presidenten i Europa-parlamentet, Martin Schulz, besøkte Athen og hadde samtaler med statsminister Tsipras torsdag. Etter samtalen uttalte Schulz:

- Der er ei diplomatisk setning som sier: «Samtalene var åpne og konstruktive.» Det er ei setning som alltid brukes under pressekonferanser når det har vært en krangel. Så det er grunnen til at jeg vil si her: Ja, samtalene var åpne og konstruktive.

Schulz la likevel til at Tsipras ikke ønsker å komme med ensidige tiltak når det gjelder den greske gjelda. Hellas kommer til å legge fram forslag og så drøfte disse med EU.

Advarsler
EU, og særlig Tyskland, har de siste dagene advart grekerne om å ikke avlyse de avtalte reformene, noe flere av de greske statsrådene allerede har kunngjort at de vil gjøre. Visepresident Jyrki Katainen i EU-kommisjonen oppfordret grekerne fredag til å holde seg til reformene, og så la han til at grekerne kanskje kan få utsatt fristene for å gjennomføre enkelte avtalte tiltak. Den finske kommissæren er ansvarlig for arbeid og økonomisk vekst. Han sa han håpte EU og Hellas kan komme fram til et forlik.

- Jeg er temmelig sikker på at debatten vil bli temmelig omstridt. Det er som forventet og det var merkbart i vår samtale, sa Schulz.

«Ikke nye underskudd»
Tsipras snakket om "å vinne ny tillit" mellom Hellas og EU-institusjonene. Han sa også at hans regjering vil bryte båndet mellom politikere og oligarker, ta tak i korrupsjon og skatteunndragelse og reformere den offentlige administrasjonen.

- Vi ønsker ikke å skape nye underskudd. Vi drøfter med våre partnere hvordan vi kan finne gjensidig nyttige løsninger. Disse drøftingene vil ta tid. Vi begge ønsker å finne veien tilbake til vekst, til arbeidsplasser, til sosialt samhold i Hellas, sa Alexis Tsipras.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media