MDG-byråden venter barn i sommer

Åpen om å bli gravid som singel

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (42), dro til Danmark for å bli gravid da hun forsto at den store kjærligheten ikke ville komme i tide.

GLEDER SEG: Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG) venter barn i juli. Barnet er unnfanget ved assistert befruktning. Foto: Nina Hansen
GLEDER SEG: Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG) venter barn i juli. Barnet er unnfanget ved assistert befruktning. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En liten mage er så vidt begynt å vises, men fortsatt er det slik at en nesten må vite om det for å legge merke til det:

Byråd for byutvikling i Oslo, MDG-politikeren Hanna Marcussen, skal snart bli mamma.

I magen har hun et femten uker gammelt lite foster. Siden hun har vært singel i mange år, ble barnet unnfanget på fertilitetsklinikken Storken i København ved assistert befruktning.

Marcussen har tatt et bevisst valg og velger å fortelle åpent om avgjørelsen.

Drømte om familie

Å bli mor på egen hånd var ikke hennes førstevalg.

- Drømmen var selvsagt å finne noen å lage en familie sammen med. Men jeg begynte å bli så gammel at jeg innså at jeg nok ikke kunne finne den rette innen jeg måtte få barn, om jeg skulle ha det, sier Marcussen.

Hun forteller at tankeprosessen for alvor begynte da hun nærmet seg 40-årsdagen.

- Fram til da hadde jeg hele tiden tenkt at «jo, jo, han dukker nok opp.» Men da ga jeg meg selv ett år på å se om jeg fant en kjæreste. Hvis jeg ikke fant ham, ville jeg dra til Storken i København i stedet, sier hun.

- Var det et vanskelig valg?

- Ja, for meg var det det. Jeg utsatte det i mange år. Men da jeg kom dit at jeg skjønte at valget sto mellom å bli mamma på egen hånd eller ikke i det hele tatt, var det ikke så vanskelig lenger, sier hun og forklarer.

- Jeg har lyst på barn. Aller helst ville jeg hatt det med en mann jeg var glad i, men når ikke det var et alternativ, var ønsket så sterkt at jeg ville prøve dette. Det hjelper at jeg kjenner til andre som har tatt samme valg og har et fint familieliv, sier hun.

Ikke tillatt i Norge

Assistert befruktning er i Norge bare tillatt for gifte og samboende par, ikke enslige. Marcussen måtte derfor dra til København.

Hun synes det er spesielt at det faktisk er flertall på Stortinget for assistert befruktning for enslige, men at regjeringspartiene i praksis har akseptert å la forbudet forbli for å få KrF inn i regjering.

- Selv om jeg synes dette barnet er verdt alle pengene, er det en dyr prosess å dra til København. Det gjør at det er folk som meg, som tjener bra, som har muligheten til å ta det valget. Det kan bidra til en skjevhet. På sikt håper jeg at det endrer seg. Det er ingen grunn til at ikke enslige også kan bli gode foreldre, sier Marcussen.

Hun tror enslige som velger assistert befruktning tar et veldig bevisst valg, og har tenkt gjennom sine forutsetninger.

- Er du forberedt på at det kan komme reaksjoner?

- Ja, jeg er for så vidt det. Fra de jeg har sagt det til foreløpig, har jeg bare fått veldig hyggelige tilbakemeldinger. Men det er helt sikkert noen som vil finne ting å reagere på, sier Marcussen, som mener det er for mye tabu rundt praksisen.

- Det snakkes lite om dette selv om det ikke er et så uvanlig valg for single kvinner i Norge. Jeg håper at man kan gjøre det så normalt at alle bare vil reagere med å gratulere og synes det er hyggelig, sier Marcussen.

Hun håper selv å bidra til dette med sin åpenhet.

- For min egen del har jeg også tenkt at det er greit å unngå spekulasjoner, innrømmer hun.

- Som singel er det bedre å fortelle om valget jeg har tatt, enn at folk skal spekulere på om jeg har fått kjæreste eller hvilke andre ting jeg har gjort og hvorfor. Jeg er mer komfortabel med å være helt åpen fra starten av. Det tror jeg også blir enklere for barnet.

- Må være mulig

Hvis alt går som det skal, kommer barnet i starten av juli, og Marcussen har ingen planer om å hoppe av karrieren som byråd og politiker.

- Jeg er forberedt på at det kan bli krevende, men det er andre kvinner som har klart det før meg. Heldigvis har jeg et nettverk som er villig til å stille opp. Feministen i meg mener også at det må være mulig å kombinere morsrollen med lederposisjon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer