- Åpen om psykiske problemer

35-åringen som drepte sønnen og seg selv hadde fått psykiatrisk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØSTRE TOTEN (Dagbladet): Politiet mener faren først har drept sønnen, og deretter seg selv enten lørdag eller søndag.

Politiet rykket søndag kveld ut til eneboligen i Kapp i Østre Toten i Oppland. Inne i huset fant de den seks år gamle gutten drept. I samme huset fant de guttens far, en 35 år gammel mann, død.

Flere personer Dagbladet.no har pratet med forteller at 35-åringen slet med personlige problemer. Dagbladet.no får opplyst at 35-åringen har fått psykiatrisk behandling tidligere, men ingen personer Dagbladet.no har pratet kunne forestille seg at noe slikt som dette kunne skje.

35-åringen skal hele tiden ha vært åpen om sine personlige problemer.

I sjokk

Terje Gjestvang var med å starte Toten helikopterklubb sammen med 35-åringen for cirka fem år siden. 35 åringen var leder i klubben.

-Jeg ble oppringt av en kamerat i 10-tida. Jeg fikk rett og slett sjokk. Dette hadde jeg aldri trodd at kunne skje, sier Terje Gjestvang til Dagbladet.no.

Mannen arbeidet for inntil 2-3 år siden som håndverket i kommunen, men har ikke arbeidet siden. Gjestvang forteller at også 35-åringen var en talentfull modellhelikopterflyger, og at den seks år gamle sønnen var en entusiastisk tilskuer.

I SJOKK: Terje Gjestvang er kamerat av 35-åringen og er i sjokk over det som har skjedd. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
I SJOKK: Terje Gjestvang er kamerat av 35-åringen og er i sjokk over det som har skjedd. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

-Han var lidenskapelig interessert og engasjert i fjernstyrte helikoptre. Akrobatikk var han spesialitet. Han var et naturtalent. Han deltok helt i norgestoppen. Sønnen var ofte med på stripa her på Skreia. Han fikk prøve å fly selv og har vel egentlig oppvokst med denne interessen gjennom faren sin han også, sier Gjestvang.

-Faren var veldig opptatt av sønnen sin, sier han.

I sorg på skolen

Seksåringen hadde bare gått ei uke på skolen før han ble funnet død denne til helgen. På Kapp skole i Østre Toten var det en dag fylt med sorg i går.

-På fredag hadde vi 40 førsteklassinger. I dag har vi bare 39, sier rektor Aase Berit Sønsteby til Dagbladet.

Hun fikk melding om hendelsen like før midnatt søndag. Da mobiliserte hun personale som møttes tidlig mandag morgen for å orientere foreldrene.

-Foreldrene fulgte barna til skolen på morgenen. Det har vært en veldig tung start på dagen, sier hun.

Rektoren forteller at de har fortalt barna i korte trekk hva som har skjedd.

- Åpen om psykiske problemer

-Jeg tror det er riktig å fortelle det som det er for å ikke forvirre noen. Barna har fått beskjed om at en gutt i klassen deres på skolen er død. De har også fått beskjed om at faren hans er død, sier Sønsteby.
Hun sier at det er mange forskjellige reaksjoner på en slik beskjed.

-Noen gråter, noen klemmer deg i hånda eller gir deg en klem. Og andre spør om når det er leketid. Alle reaksjoner er riktige for det gjelder, sier rektoren til Dagbladet.

«Normalt» lørdag
Det er ennå helt uklart når drapene skal ha skjedd, men Dagbladet vet at 35-åringen besøkte en kompis på lørdag. Da skal alt ha vært «som normalt». Den aktuelle vennen ønsker ikke å snakke med Dagbladet.

Politiet i Vestoppland avventer den foreløpige obduksjonsrapporten før de vil si noe mer om dødsårsak og tidspunkt. De ønsker heller ikke å si noe om eventuelt drapsvåpen.