Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpen port for terrorister

Kastrup innrømmer mangel på utstyr.

 FRITT FRAM:  Politiet på Kastrup innrømmer at det er huller i passkontrollen på den danske hovedflyplassen. Foto: EPA/SCANPIX.
FRITT FRAM: Politiet på Kastrup innrømmer at det er huller i passkontrollen på den danske hovedflyplassen. Foto: EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Danmark er det tredje mest terrorutsatte landet i verden, ifølge vurderingene til danskenes egen Politiets Efterretningtjeneste (PET).
Beregningene er gjort etter alle etterretningsrapportene i kjølvannet av Mohammed-tegningene som ble offentliggjort i Jyllands-Posten.

Allikevel er det fritt fram for terrorister med falske pass som vil ta seg inn i landet fra USA, Storbritannia eller Canada, skriver politiken.dk.

Forklaringen er at danske grensemyndighetene ikke har skaffet utstyr som kan scanne pass rett mot Interpols database.
Systemet er ikke innført i Danmark på tross av en direkte oppfordring i 2006 fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeide i Europa (OSSE).

Bare Schengen
Danskene har foreløpig nøyd seg med et system som fanger opp stjålne pass innen Schengen-samarbeidet.

- Det er riktig at vi vil ha vanskeligheter med å fange opp om et britisk eller amerikansk pass er stjålet hvis vi ikke får annen mistanke til personen som komme
r.
- Vi ville stoppet flere enn vi gjør nå med et scanning-system mot Interpol,  sier politiinspektør Arne Wissing i Kastrup Lufthavn til avisa.

Intepol regner med at det er mellom 10 og 15 millioner falske pass i omløp i verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media