Åpen strid i valginnspurten

STOCKHOLM: Dagen før riksdagsvalget i Sverige har de borgerlige partiene havnet i slagsmål om hvem som er deres statsministerkandidat. Og Göran Persson løper smilende rundt og heller salt i alle de sårene han kan finne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De kan jo ikke engang bli enige om hvem som skal være statsminister i en borgerlig regjering. Hvordan kan de da bli enige om politikken? spør Göran Persson.

Han sammenlikner krangelen i den borgerlige leiren med en barnehage ved Lucia-tider da alle barna vil, og også får, være Lucia.

- Men i en regjering kan det bare være én Lucia. En regjering kan ikke ha mer enn én statsminister, sier Persson.

Seier på forskudd

Ifølge en undersøkelse Gallup har gjort for avisa Expressen, mener 68 prosent av de som så programmet at Göran Persson var best i den siste partilederdebatten som gikk svensk tv i går kveld.

Hans hovedutfordrer - moderatleder Bo Lundgren - ble debattens taper, ifølge seere. Han fikk lavest score, med bare 44 prosent.

Det var torsdag den borgerlige enhetsfronten sprakk med et smell.

Oppstemte over den utrolige framgangen på meningsmålingene, med en tredobling i løpet av siste måned, innkasserte det liberale Folkpartiets to nestledere valgseieren på forskudd. De krevde at deres leder, Lars Leijonborg, må være statsministerkandidat.

Han er valgkampens vinner, mens Moderaterna går tilbake, og en kandidat fra et sentrumsparti er bedre egnet enn en høyrekandidat til å tiltrekke stemmer fra sosialistblokka, var argumentasjonen.

Dermed brøt levenet løs. Kristeligdemokratene innkalte fluksens til pressekonferanse og minte om at deres leder siden 1973, Alf Svensson, er den i særklasse mest rutinerte og populære partileder i det borgerlige firkløveret. Moderaternas partisekretær var like glassklar på at det største partiet skal lede koalisjonen.

Centerpartiets partisekretær nøyer seg med å konstatere at det bare er den sittende regjering som vinner på denne krangelen.

Forsoningsmøte

Dette surret måtte stoppes. Det ble akutt nødvendig å markere, raskt og kraftig, at de borgerlige fortsatt utgjør et samlet og omforent alternativ til regjeringen Persson. En hastig innkalt demonstrasjon av forsoning og enighet fant derfor sted på et torgmøte i Stockholm sentrum i går. Alle de fire borgerlige partilederne sto skulder ved skulder oppe på et podium. Det ble rene vekkelsesmøtet. Det eneste som manglet, var at de innrømmet at de har syndet.

«Väldigt sugen»

Omgitt av hundrevis av entusiastiske tilhørere lovet de fire å holde sammen og sørge for at alt godt skal skje med Sverige, bare de får overta regjeringsmakten.

Da skal det bli økt vekst, lavere skatter, bedre eldreomsorg, bedre miljø, bedre skoler, mer politi, mindre kriminalitet, økte pensjoner, lavere ledighet og enklere å være småbedriftsleder, sa de mens folket jublet og klappet.

- Men du vil vel fortsatt bli statsminister, Lars Leijonborg? spurte Dagbladet ham etter møtet.

- Det der får vi diskutere på mandag etter at vi har sett valgresultatet.

Og så la han til, med sitt blyge smil og sine karakteristiske lespende s-er:

- Men jag er väldigt sugen på att bli minister...