USA og Iran

- Åpenbar risiko for norske styrker

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber innstendig om at norske styrker hentes hjem fra Irak. Nå ber Rødt om en åpen redegjørelse fra både forsvars- og utenriksministeren i Stortinget.

TRENER: Norske styrker trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Irak. Her trener de med et amerikansk Blackhawk-helikopter i fjor. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret
TRENER: Norske styrker trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Irak. Her trener de med et amerikansk Blackhawk-helikopter i fjor. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når USA utfører attentat mot iranske og irakiske ledere i Irak og det varsles gjengjeldelse, så er det en åpenbar risiko for at det kan ramme norske styrker i Irak. Det er både farlig for soldatenes sikkerhet og framfor alt øker det risikoen for at Norge dras inn i USAs krigshissing, som kan utløse en ødeleggende krig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Gjennom hele helga har spenningen mellom Iran og USA eskalert etter den amerikanske likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Men søndag vedtok det irakiske parlamentet at den amerikanskledede koalisjonens styrker må forlate landet.

Kim André Kaspersen, som er major i den norske styrken, sa til NRK i helga at de norske soldatene er forberedt på mange scenarioer som kan komme til å utspille seg.

Han erkjenner at leiren nå kan være et potensielt mål.

- At basen vi er en del av, kan bli angrepet, er selvfølgelig en mulighet. Nå er amerikanske styrker lokalisert i ganske mange plasser i verden, så et angrep kan forekomme en annen plass, sier Kaspersen til NRK.

Egenbeskyttelse

Christian Tybring-Gjedde (Frp), som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sa til Dagbladet i går at Norge bør følge opp vedtaket og hente styrkene hjem.

- Nå som Irak ikke lenger ønsker vestlig militært nærvær, så er det signaler vi bør lytte til og innrette oss etter, sa Tybring-Gjedde til Dagbladet, og understreket også at han støtter norske kvinner og menn som er i uniform i det krigsherjede landet.

Norske styrker i Irak

 • Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.
 • De norske soldatene er i landet på invitasjon fra irakiske myndigheter og er del av en kjernegruppe på 20 land i koalisjonen.
 • Det norske styrkebidraget var til å begynne med stasjonert i Arbil i Nord-Irak, men ble i 2017 flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria.
 • Det norske bidraget har som oppgave å gi råd og trene irakiske sikkerhetsstyrker.
 • USA har rundt 5.200 soldater i Irak, men den irakiske nasjonalforsamlingen vedtok søndag at koalisjonens styrker må forlate Irak.
 • Bakgrunnen for vedtaket var USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.
 • Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) opplyste søndag at Norge nå skal drøfte med irakiske myndigheter hvilken betydning vedtaket vil få for det norske styrkebidraget.

  (NTB)

Moxnes er helt enig og viser til at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i helga uttalte til NRK at de norske styrkene ikke driver opplæring av irakiske styrker for tiden - som er oppdraget deres i landet.

- Styrkene i Irak har nå fokus på å ha kontroll på situasjonen i nærområdet og egenbeskyttelse, sa talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til statskanalen.

- Da er det bedre at de hentes hjem enn at de driver med egenbeskyttelse i Irak, følger Moxnes opp.

Åpen redegjørelse

Moxnes sender i dag et brev til både forsvars- og utenriksministeren der han ber dem om å komme til Stortinget for å redegjøre om tre spørsmål:

 • Hva skjer med norske styrker i Irak og hva gjør regjeringen når konflikten eskalerer?
 • Hva vil Norge foreta seg i Nato?
 • Rødt ber også om en avklaring på om Norge vil delta eller ikke i den amerikanske styrken i Persiabukta.

- Nå er det direkte farlig å delta i en operasjon i Persiabukta. Nå må vi få et klart svar på at Norge sier et klart nei til å delta. Våre styrker kan veldig fort bli et mål og vi må holde oss langt unna denne eskaleringen, sier Moxnes.

- Har ikke Norge et ansvar for å støtte USA i disse operasjonene som nær alliert og også for å beskytte norske interesser?

- Den beste hjelpen vi kan gi amerikanerne, er at vi er med å stanse en krigsspiral og si nei til å delta til en operasjon. Det vil være bra for vanlige folk i både USA og Iran, og ikke være med som hjelpe- og ryddegutt for amerikanerne, sier Moxnes.

- Hent soldatene hjem

SV-leder Audun Lysbakken sitter også i Stortingets utenriks- og forsvarskomité og mener eskaleringen de siste dagene viser at advarslene hans mot styrkebidraget har vært riktige helt tida.

- Norge burde trukket ut styrkene fra Irak for lenge siden, og denne situasjonen viser at våre advarsler har vært riktige. Vi har hele veien sagt nei til dette, fordi det ikke er i Norges interesse å knytte oss til amerikanernes mislykkede Midtøsten-politikk, og fordi alliansene USA har inngått i regionen er så uklare, sier Lysbakken.

SV-lederen advarer mot å legge norsk utenrikspolitikk i Trumps tvitrende hender.

- Dette er et skoleeksempel på hvorfor Norge må avslutte deltakelsen i amerikansk krigføring i andre deler av verden. Vi blir knyttet til en amerikansk president som fører en uforutsigbar og farlig politikk, sier Lysbakken, som også understreker at SV og han støtter dyktige norske soldater som befinner seg i Irak.

- Nå må vi hente soldatene hjem og prioritere vårt nasjonale forsvar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer