USA og Iran

- Åpenbar risiko for norske styrker

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber innstendig om at norske styrker hentes hjem fra Irak. Nå ber Rødt om en åpen redegjørelse fra både forsvars- og utenriksministeren i Stortinget.

TRENER: Norske styrker trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Irak. Her trener de med et amerikansk Blackhawk-helikopter i fjor. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret
TRENER: Norske styrker trener opp irakiske sikkerhetsstyrker i Irak. Her trener de med et amerikansk Blackhawk-helikopter i fjor. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når USA utfører attentat mot iranske og irakiske ledere i Irak og det varsles gjengjeldelse, så er det en åpenbar risiko for at det kan ramme norske styrker i Irak. Det er både farlig for soldatenes sikkerhet og framfor alt øker det risikoen for at Norge dras inn i USAs krigshissing, som kan utløse en ødeleggende krig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Gjennom hele helga har spenningen mellom Iran og USA eskalert etter den amerikanske likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Men søndag vedtok det irakiske parlamentet at den amerikanskledede koalisjonens styrker må forlate landet.

Kim André Kaspersen, som er major i den norske styrken, sa til NRK i helga at de norske soldatene er forberedt på mange scenarioer som kan komme til å utspille seg.

Han erkjenner at leiren nå kan være et potensielt mål.

- At basen vi er en del av, kan bli angrepet, er selvfølgelig en mulighet. Nå er amerikanske styrker lokalisert i ganske mange plasser i verden, så et angrep kan forekomme en annen plass, sier Kaspersen til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer