Zaniar Matapour (42) terrorsiktet:

«Åpenbare problemer»

42 år gamle Zaniar Matapour var kjent for PST, er tidligere straffedømt og skal ha en lang historie med psykiske lidelser.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 42 år gamle mannen Zaniar Matapour, som er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter masseskytinga i Oslo sentrum natt til lørdag, skal ha en lang historie med ulike psykiske lidelser.

Det går fram av rettsdokumenter Dagbladet har gjennomgått.

Dokumentene beskriver også en lang voldshistorikk og befatning med og tilgang til våpen.

LEGGES I BAKKEN: Politiet takker de frivillige som bidro under skytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer

Undersøker psykiatri

Politiet undersøker nå om psykiatri kan være en del av enten bakgrunnen eller motivet for ugjerningen natt til lørdag, fortalte politiadvokat Christian Hatlo under en pressekonferanse lørdag morgen.

- Det er klart at dette må vi gå grundig inn i, og vi må gå gjennom hans sykdomshistorikk, om han har noen, sa Hatlo.

I rettsdokumentene Dagbladet har gjennomgått, går det fram at 42 år gamle Matapour på flere tidspunkt skal ha lidd av ulike psykiske lidelser, og at 42-åringen på flere tidspunkt skal ha fått utskrevet medisiner.

«Tiltalte har forklart at han brukte litt medikamenter i ungdomstida», heter det i en narkodom mot mannen fra 2016.

I samme dom skriver domstolen at mannen «åpenbart har hatt en del psykiske vansker». Det samme slås fast i en dom fra 1999.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Narko- og voldsdømt

Den 42 år gamle Matapour skal ha flyktet til Norge fra den kurdiske delen av Iran med sin familie i 1991. Først kom familien til Bergen. To år seinere, i 1993, flyttet familien til Oslo. Siden da har Matapour, som tidligere har skiftet navn, vært registrert på en rekke adresser i Oslo.

Han er i dag norsk statsborger, og skal ha vært uføretrygdet siden 2013.

Som skoleelev på 90-tallet ble han dømt, og deretter frikjent, for medvirkning til knivstikking. Matapour ble likevel dømt for grov gatevold, og retten tok den gang hensyn til hans «åpenbare psykiske problemer».

TERRORSIKTET: 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Foto: Privat
TERRORSIKTET: 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Foto: Privat Vis mer

42-åringen er også narkodømt. I Oslo tingrett i 2016 ble han idømt 120 dagers fengsel, hvorav 90 var betinget, for besittelse av narkotika. Forholdene Matapour ble dømt for var fra nesten ti år tilbake i tid, og var sterkt medvirkende til at dommen ikke ble lengre, heter det i slutningen.

42-åringen er også blitt dømt for bæring av kniv på offentlig sted, går det fram av en dom fra Oslo tingrett fra september 2020.

Den terrorsiktede ble dømt til å betale ei bot på 12 000 kroner og retten besluttet å inndra den beslaglagte kniven, som beskrives som en foldekniv. Siktede anket dommen, men anken ble ikke tatt til følge av lagmannsretten.

PREGET: Tormod Bakke Johnsen forteller at han passerte gjerningsmannen da han dro opp våpnene og begynte å skyte mot puben Per på hjørnet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Voldspotensial»

42 år gamle Matapour var også kjent for PST, bekreftet sikkerhetstjenesten lørdag.

- Den pågrepne er kjent for PST fra tidligere. Vi bidrar nå med all relevant informasjon vi har til Oslo politidistrikt og jobber med å avklare om det kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløpig har vi ikke indikasjoner på det, skrev PST i en pressemelding.

Oslo-politiet har i et notat fra oktober 2019 vurdert at 42-åringen har et «voldspotensial», framgår det i en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett.

Lørdag morgen opplyste politiadvokat Hatlo at siktede ikke hadde blitt avhørt av politiet på tidspunktet. Følgelig har han ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld ennå.

Den terrorsiktede mannen fikk først oppnevnt advokat Cecilie Nakstad som forsvarer. Advokat John Christian Elden er seinere blitt oppnevnt som ny forsvarer - etter ønske fra siktede.

OSLO-SKYTING: Video fra stedet viser politiets avsluttende arbeid etter skytingen ved London Pub i Oslo. Reporter: Øystein Andersen. Video: Magnus Paus Vis mer

To drept - 21 skadd

To personer ble drept og ytterligere 21 personer ble skadd under masseskytingen natt til lørdag. Ti av de 21 skadde er alvorlig skadd, elleve er lettere skadd. Ingen skal være livstruende skadd, ifølge politiet.

42-åringen skal først ha åpnet ild utenfor utestedet Per på hjørnet på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus. Deretter skal han ha skutt mot personer som befant seg utenfor utestedet London pub, like i nærheten.

VITNE: Elin Stillingen var vitne til masseskytingen utenfor London Pub natt til 25. juni. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer

Politiadvokat Hatlo opplyste at politiet har beslaglagt to våpen: et håndvåpen og et automatvåpen. Våpnene beskrives som eldre og ikke moderne.

Politiet ble varslet om skytingen klokka 01.14 natt til lørdag og siktede ble pågrepet klokka 01.19.

Da Dagbladet oppsøkte mannens bostedsadresse i Oslo lørdag formiddag, hadde politiet forseglet døra inn til leiligheten.

- Han var en rolig nabo. Det var aldri noe bråk fra leiligheten, sier en nabo, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer