- Åpenbart at elgen hadde det vondt

Ekstremt deformert elg skutt i Nordland.

- UTROLIG at elgen greide å gå på de beina, sier Gerd Smedstuen, som tok dette bildet. Dyret med de svært deformerte klauvene ble skutt og drept av fallviltgruppa ved Smedstuens hus på Storemolla i Vågan kommune i går, på grunn av lidelsen assosiert med tilstanden. Klauvene har vokst ute av kontroll og blitt minst 30 cm lange. Foto: Gerd Smedstuen
- UTROLIG at elgen greide å gå på de beina, sier Gerd Smedstuen, som tok dette bildet. Dyret med de svært deformerte klauvene ble skutt og drept av fallviltgruppa ved Smedstuens hus på Storemolla i Vågan kommune i går, på grunn av lidelsen assosiert med tilstanden. Klauvene har vokst ute av kontroll og blitt minst 30 cm lange. Foto: Gerd SmedstuenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En elg med sjeldne klauvdeformasjoner, felt på Storemolla i Vågan kommune i Nordland i går, vekker oppsikt. Forskere sier klauvene, som skal ha vokst til minst 30 cm, er blant de lengste som noensinne er rapportert og dokumentert på verdensbasis.

- Jeg tror dette er de lengste elgklauvene jeg har sett, opplyser post doc. Hilde K. Wam ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (UMB) til Dagbladet.

Levde i lidelse Elgen, som hadde store problemer med å gå, ble felt av den lokale fallviltgruppen etter at vitner tidligere har lagt merke til de uvanlige klauvene. Det var åpenbart at han hadde det vondt, sier medlem av jegergruppen, Oddvar Sameien, til Dagbladet.

- Klauvene var helt tydelig en belastning. Elgen hadde også problemer med å finne og ta til seg næring, og var mager, sier Sameien.

Han sier de hadde vokst til å bli minst 30 centimeter lange. Dette betyr at lidelsen kan ha foregått over lang tid.

- Det er grunn til å tro at dette dyret har gått et par år og vel så det i denne tilstanden. Vi snakker iallfall ikke uker eller måneder, sier forsker Wam ved UMB.

Vokste ute av kontroll Tilstanden beskrives som uhyre sjelden, og årsaken - i dette tilfellet - er foreløpig ikke kjent.

- Elgens klauver er - som øvrig keratinholdig vev - en struktur som er i mer eller mindre kontinuerlig vekst. Klauver slites normalt i takt med tilveksten, men i dette tilfellet har det åpenbart ikke skjedd, forklarer Wam.

- Hadde det bare vært én klauv, ville det trolig skyldtes en skade. Siden det her gjelder alle fire beina, er det nok heller snakk om en mineralubalanse - alternativt i kombinasjon med veldig lav aktivitet, for eksempel om dyret har vært sykt eller matet over lengre tid, opplyser hun.

Kompleks årsak? Ved et liknende tilfelle i USA spekulerte forskere i om årsaken var kobbermangel. Wam mener løsningen trolig er mer kompleks, og det må ytterligere undersøkelser til for å få et helhetlig bilde av elgens helsetilstand.

- BLANT DE STØRSTE NOENSINNE OBSERVERT: Klauvene slites normalt ned i takt med at de vokser, noe som åpenbart ikke har skjedd her. Årsaken kan blant annet være mineralmangel, sier Hilde K. Wam ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (UMB) til Dagbladet. Foto: Gerd Smedstuen
- BLANT DE STØRSTE NOENSINNE OBSERVERT: Klauvene slites normalt ned i takt med at de vokser, noe som åpenbart ikke har skjedd her. Årsaken kan blant annet være mineralmangel, sier Hilde K. Wam ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås (UMB) til Dagbladet. Foto: Gerd Smedstuen Vis mer

- Jeg vil tro det er flere mineraler involvert, siden overvokste klauver er et såpass sjeldent fenomen observert hos ville dyr. Kobber er et makromineral med betydning for en lang rekke prosesser, og dermed også et ganske bredt symptombilde. Lettere kobbermangel er ikke uvanlig hos planteetere, og om denne elgen ellers fremsto som «frisk og fin» er det neppe kobbermangel alene som har gitt den unormale klauvformen, sier hun.

Oddvar Sameien i fallviltgruppen sier han har vært ute for ett tilfelle av unormal klauvvekst tidligere.

- Men det er mange år og mange elger siden. Og da var klauvene mye mindre enn disse, sier den erfarne jegeren.

IKKE NOE GODT LIV: Medlem av jegergruppen, Oddvar Sameien, sier det levde i en tilstand av lidelse. Foto: Gerd Smedstuen.
IKKE NOE GODT LIV: Medlem av jegergruppen, Oddvar Sameien, sier det levde i en tilstand av lidelse. Foto: Gerd Smedstuen. Vis mer