Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Olof Palme

- Åpenbart at han lyver

Palmes sønn reagerer på Skandiamannens uttalelser i gammelt intervju.

REKONSTRUKSJON: Noen måneder etter drapet på Olof Palme medvirket den antatte drapsmannen i en rekonstruksjon på SVT. Vis mer

Stig Engström, alias Skandiamannen, er i dag utpekt som Olof Palmes drapsmann av svensk påtalemakt.

Engström sto kort tid etter drapet fram som et av de første vitnene på åstedet. Han deltok seinere i en rekonstruksjon i regi av Sveriges Television (SVT), og ga i den forbindelse et intervju der han kritiserer politiets etterforskning.

Palmes sønn Mårten reagerer på intervjuet.

- Det er åpenbart at han lyver, sier Mårten Palme til Sveriges Radios «Ekot» (svenskenes «Dagsnytt»), gjengitt av Expressen.

PALMES SØNN: Mårten Palme er den mellomste av Olof og Lisbet Palmes tre sønner. Han reagerer på Skandiamannens uttalelser. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PALMES SØNN: Mårten Palme er den mellomste av Olof og Lisbet Palmes tre sønner. Han reagerer på Skandiamannens uttalelser. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Etter min mening håner han nærmest politiet og deres arbeid, uttalte etterforskningsleder Krister Petersson under dagens pressekonferanse.

- Prøvde å varsle

Engström hevder i innslaget å ha hørt to skudd, men at han mislyktes i å bli hørt av politiet umiddelbart etter drapet.

- Da visste fremdeles ingen av oss at det gjaldt Olof Palme. De var mer enn fornøyde med det vitnet de allerede hadde snakket med, sier Stockholms-mannen, som døde i 2000.

Engström ga uttrykk for at han på åstedet var blitt forvekslet med drapsmannen, som ifølge ham stakk fra stedet. Men politiet var ikke interessert, sier han i intervjuet.

MORD: Mordet på statsminister Olof Palme er en av tidenes største drapsetterforskninger. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Så politiet var ikke interessert i deg, på tross av at du ble forvekslet med drapsmannen?

- Nei. Det var en ikke-interesse hele tida, fram til ambulansen hadde dratt og vi fikk vite hvem personen var, sier Skandiamannen - som har fått tilnavnet fordi han jobbet i forsikringsselskapet Skandia, like i nærheten av åstedet i krysset Sveavägen/Tunnelgatan.

Da Engström leste om drapet i avisa dagen etter, mente han at signalementet på drapsmannen til forveksling liknet ham selv, og prøvde igjen å påpeke dette overfor politiet, hevdet han.

- De sa at dette var interessant, men at de ikke hadde tid til å gjøre noe med det - det var jo så mange som ringte, sier Skandiamannen.

- Skuffet

SVTs rekonstruksjon kom i stand etter politiets rekonstruksjon, der rundt ti vitner deltok. Engström ble ikke invitert og sier i intervjuet at han er skuffet.

- Når man sier at man holder på med å legge et puslespill og prøver å få vekk brikker som ikke hører til, skal man i hvert fall ikke ta vekk brikker som man vet hører til puslespillet. De er vel kanskje ikke så flinke til å legge puslespill hos politiet, sier Engström til SVT.

I en felles uttalelse skriver Palmes sønner Joakim, Mårten og Mattias:

- Når det gjelder konklusjonen i skyldspørsmålet og utpekningen av gjerningsmann, finner vi finner påtalemaktens redegjørelse av vitneutsagnene og bevisene på åstedet overbevisende. Mot denne bakgrunnen ser vi det som rimelig å avslutte etterforskningen.

De understreker.:

- Vi er selvsagt skuffet over at avgjørende tekniske bevis ikke kan legges fram.

Så vel Mårten som hans avdøde mor Lisbet har gjentatte ganger utpekt rusmisbrukeren Christer Pettersson som drapsmann. Pettersson ble i 1989 dømt, for så å bli frikjent, og døde i 2004.

- Passet ikke inn

Etterforskningsledelsen - ved Petersson og spaningssjef Hans Melander - opplyste på dagens pressekonferanse at Skandiamannen gikk «under radaren» i tida etter drapet, men at han kom i fokus høsten 2017, etter at den nye Palme-gruppa var etablert og hadde gått igjennom det omfattende materialet.

- Skandiamannens opplysninger passet ikke inn i de andre vitnenes opplysninger, sa Melander.

Engström oppga at han som tidlig på åstedet forsøkte å redde Palmes liv, og pekte ut drapsmannens fluktretning for politiet.

- Det var mange vitner på stedet, men ingen har sett noen person som likner Engström i den rollen han ga seg selv, sa etterforskeren.

KONKLUDERTE: Palme-gruppa, ved spaningsleder Hans Melander (t.v.) og leder Krister Petersson (t.h.) la fram sin konklusjon i dag. Foto: TT / NTB Scanpix
KONKLUDERTE: Palme-gruppa, ved spaningsleder Hans Melander (t.v.) og leder Krister Petersson (t.h.) la fram sin konklusjon i dag. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer

Skjult våpenkunnskap

Politiet fattet interesse da det kom fram at Skandiamannen hadde våpenkunnskap - som var ukjent for hans nærmeste.

- Han hadde også vært ansatt i militæret, og tilhørte - skal vi si - Palme-kritiske kretser, sa Petersson og siktet til Engströms nettverk av høyreorienterte personer som sterkt tok avstand fra den kontroversielle sosialdemokratiske statsministeren.

Også vitners beskrivelse av drapsmannens bekledning, og at han bar på ei veske, stemte overens med vitneforklaringene.

Etterforskerne har ikke klart å spore drapsvåpenet ut fra kulene, som ble funnet svært deformert. Det er imidlertid på det rene at Engströms nabo og nære venn besatt pistoler med samme Magnum-kaliber som drapsprosjektilene.

- Ville ikke sluppet unna

Petersson mener at Skandiamannen ikke ville sluppet så lett for 34 år siden dersom den nye Palme-gruppa da var virksom.

- Vi ville anholdt ham, sa etterforskningslederen under pressekonferansen.

Han mener dette ville gitt politiet anledning til å undersøke Engström nærmere; blant annet ville dette gitt dem tilgang på boligen hans.

Engström kontaktet også Svenska Dagbladet kvelden etter drapet, som intervjuet ham og publiserte en artikkel om hans observasjoner.

- Er man konspiratorisk eller kynisk anlagt, kan man tenke at dette er et smart trekk av en drapsmann, sa Petersson under pressekonferansen.

Han la til:

- Hvis man blir pekt ut, kan man henvise til sine opptredener i media.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!