- Åpenbart nederlag for regjeringen

Måtte gi seg på viktige punkter i pensjonsforhandlingene.

REGJERINGEN GA ETTER: Forhandlingslederne i Unio kommune og Unio stat, Helga Hjetland og Arne Johannessen, fikk gjennomslag for å videreføre dagens bruttoordning for tjenestepensjonen. Foto: 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
REGJERINGEN GA ETTER: Forhandlingslederne i Unio kommune og Unio stat, Helga Hjetland og Arne Johannessen, fikk gjennomslag for å videreføre dagens bruttoordning for tjenestepensjonen. Foto: Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio kom torsdag morgen til enighet med Staten under meklingen i det statlige tariffområdet. Etter intense og vanskelige forhandlinger helt siden klokken 10 i går ga regjeringen opp å få til en ny ordning for offentlige tjenestepensjoner. Torsdag morgen ble det klart at ordningen for tjenestepensjon i hovedtrekk blir videreført slik den er i dag.

Oppgjøret innebærer at dagens bruttoordning med 66 % av sluttlønn ved 65 år etter 30 års tjenestetid blir videreført. Regjeringen fikk ikke gjennomslag for sitt ønske om en påslagsordning der det vil lønne seg å stå lenger i arbeid.

- Dette er et åpenbart nederlag for regjeringen. De gikk tøft ut og ønsket betydelige endringer, men har måttet gi seg på de fleste punkter, sier Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, til Dagbladet.

- Jeg er i tvil om dette er et bærekraftig forlik over lengre tid, både fordi privat sektor kan se det som urettferdig at offentlig sektor har bedre pensjonsordninger, og fordi fjere organisasjoner hadde ønsket endringer slik at det kunne lønne seg å stå lengre i arbeid, sier han.

- Burde startet tidligere
Venstres Lars Sponheim ønsker ikke å være bombastisk etter nattens forhandlingsresultat. Men han mener regjeringen burde ha startet tidligere med å forankre en så omfattende endring i pensjonssystemet.

- De har åpenbart lagt lista for høyt. Sånn sett er det et nederlag for regjeringen når de må gi opp og gå videre med det vi har i dag. Hvis ambisjonen var å få partene til å godta et så gjennomgripende nytt system, burde de ha startet tidligere - og de burde ha trent sine høydehoppere bedre, sier Sponheim til Dagbladet.

Venstrelederen tror heller ikke arbeidstager-organisasjonene har mye å juble over.

- Nei, Akademikerne og UNIO har endt opp med en løsning som jeg tror også de ser vil måtte føre til en ny runde. Men jeg tror ikke mange har lyst til å ta denne runden med det første, sier han.

Dag Terje Andersen vil ikke si til NRK om løsningen som partene nå har kommet fram til er bærekraftig, eller om dagens løsning på nytt vil bli endret om kort tid.

- Reformen er død
Fremskrittspartiet mener pensjonsreformen er død etter at regjeringen har «valgt å kjøpe seg ut av en storkonflikt med offentlig ansatte».

— Hele poenget med pensjonsreformen var at pensjonene for alle ansatte i offentlig og privat sektor skulle endres. Når regjeringen har valgt å kjøpe seg ut av en storstreik med å utsette dette kravet overfor offentlig ansatte, er pensjonsreformen i realiteten død, sier partiets pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson til NTB.

Han sier det nå vil være fullstendig uakseptabelt å gå videre med modernisert folketrygd. Frp var motstander av pensjonsreformen og vil beholde dagens pensjonssystem.
KrF er glade for det de karakteriserer som en god løsning som sikrer en god tjenestepensjon for offentlig ansatte i fremtiden.

- Vi har hele tiden vært opptatt av at man følger opp løftene i pensjonsforliket. Der står det tydelig at offentlig ansatte har krav på en tjenestepensjon tilsvarende to tredjedeler av sluttlønn. Dette er en viktig seier for tusenvis av lærere, sykepleiere, førskolelærere og ingeniører, for å nevne noen, sier parlamentarisk nestleder i KrF, Ingebrikt Sørfonn, i en pressemelding.

NHO kritiske til forhandlingene
Også NHO retter kritikk mot forhandlingene, og mener regjeringen har satt pensjonsreformen i spill. Avtalen fører til at pensjonsreformen i liten grad blir gjennomført i offentlig sektor, samtidig som store deler av reformen er på plass i offentlig sektor, sier NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. i en pressemelding.

- Vi frykter at belastningen faller på ansatte i privat sektor og at Regjeringen går langt i å skjerme ansatte i offentlig sektor fra de  vedtatte endringene i folketrygden, sier Bergesen jr.

UNDERSKREVET:
Riksmeklingsmann Nils Dalseide kunne 06.00 fortelle at partene i offentlig sektor var kommet til en løsning på overtid. Her viser han frem kontrakten med underskriftene der alle er enige om løsningen.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
UNDERSKREVET: Riksmeklingsmann Nils Dalseide kunne 06.00 fortelle at partene i offentlig sektor var kommet til en løsning på overtid. Her viser han frem kontrakten med underskriftene der alle er enige om løsningen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Han er også kritisk til gjennomføringen av forhandlingene.

- Det faktum at Regjeringen gikk for full kraft inn i forhandlingene og satte Riksmeklingsmannen og egen forhandlingsdelegasjon på sidelinjen, er prinsipielt uheldig, sier han.

- Ønsket mer moderne system
Det var for stor uenighet mellom partene til å få til et nytt system, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

— Det vi ender med nå, er at pensjonsordningen som er kjent, blir videreført, og så blir det de forandringene som følger av stortingsvedtaket. Grunnen til at en kan ende opp sånn, er at det var for stor uenighet mellom partene om et nytt system, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen til NRK.

— Jeg hadde ønsket å få på plass et mer moderne pensjonssystem som tar mer hensyn til de mange deltidsarbeiderne som ikke tjener tjenestepensjon, og sørge for at de som jobber mer enn 30 år, kunne få tjent opp pensjon for alle årene de jobber, sier ministeren.
Statsminister Jens Stoltenberg sendte torsdag morgen brev til Riksmeklingsmannen om pensjonsenigheten, og sier at regjeringen er innstilt på å fremme forslag for Stortinget om endringer i de lovstemte offentlige tjenestepensjonsordningene i tråd med innholdet i enighetsdokumentet.
— Jeg er glad for at det er oppnådd enighet om tjenestepensjon i offentlig sektor. Enigheten innebærer at vi sikrer gode pensjoner for ansatte i stat og kommuner, samtidig som Stortingets pensjonsforlik følges opp, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

- ET NEDERLAG: Mener Høyres Jan Tore Sanner. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
- ET NEDERLAG: Mener Høyres Jan Tore Sanner. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
- REFORMEN ER DØD: Mener Frps pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- REFORMEN ER DØD: Mener Frps pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer