Pride-skytingen:

- Åpenbart tatt feil

PST tok «åpenbart feil» da de vurderte at terrorsiktede Zaniar Matapour ikke hadde voldspotensial i mai år, mener Høyre-leder Erna Solberg.

UT: PST må gå gjennom sine kriterier for å vurdere voldspotensialet hos folk de har i kikkerten, mener Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB
UT: PST må gå gjennom sine kriterier for å vurdere voldspotensialet hos folk de har i kikkerten, mener Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pressekonferansen skulle egentlig handle om det politiske året Høyre har lagt bak seg, men allerede før partileder Erna Solberg tok til talerstolen mandag formiddag, var det klart at én hendelse ville prege seansen:

Det mistenkte terrorangrepet i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer ble drept og ytterligere 21 ble skadd da én gjerningsmann åpnet ild mot to utesteder ved C.J. Hambros plass. Det ene utestedet, London pub, er en stampub for mange skeive i hovedstaden.

- Dette var et angrep på skeiv kjærlighet, et angrep på friheten til å forelske seg i den man vil. Politiet må selvfølgelig etterforske motivet og kartlegge gjerningsmannens helsetilstand, men uansett: At angrepet skjedde der det skjedde og når det skjedde, vil aldri kunne oppleves eller huskes som tilfeldig, sa partileder Solberg.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Ut mot PST-vurdering

Den 43 år gamle norskiraneren Zaniar Matapour er siktet for ugjerningen, og har vært på radaren til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siden 2015.

Den norske sikkerhetstjenesten har også gjennomført flere bekymringssamtaler med Matapour. Den siste ble gjennomført så seint som i mai i år.

PST vurderte det dit hen at det ikke var grunn til å ta ytterligere grep. Høyre-leder Solberg fikk spørsmål om PSTs vurdering av Matapour under pressekonferansen.

- De har åpenbart tatt feil i vurderingen av voldspotensialet, sa Norges forhenværende statsminister.

Også mannen bak Kongsberg-angrepet i fjor høst var kjent for PST. Det samme var terroristen Philip Manshaus. Nå må PST gå gjennom sine kriterier for å vurdere voldspotensialet hos potensielle gjerningspersoner, mener Solberg.

- Det er bra at justisministeren har varslet gransking. Vi er innstilt på å bidra konstruktivt for å sikre at regjeringen, politiet og PST har de verktøyene de trenger, sa hun.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Oppgjør med debatten

Ved siden av partileder Solberg sto første nestleder Henrik Asheim. Under spørsmål-og-svar-seansen av pressekonferansen, grep Asheim ordet for å ta et oppgjør med debatten om Pride i forkant av det mistenkte terrorangrepet natt til lørdag.

- Jeg tror mange som har fulgt debatten om Pride i ukene før Pride i Oslo, har sett en mye mer aggressiv diskusjon. Både på sosiale medier, men også direkte i de mediene som skriver om dette, sa Asheim.

Han beskrev debattene om for eksempel surrogati og læreplanverk som «legitime diskusjoner å ha i et liberalt samfunn».

- Det som har provosert meg, er de gangene når noen tar et ytterpunktstandpunkt, som for eksempel et standpunkt organisasjonen Fri har, og så sier man: Jeg vil ikke bruke Pride-flagget for jeg er mot dette ene standpunktet, eller jeg vil ikke gå i paraden fordi jeg er uenig i denne saken. Det er jo bare en unnskyldning.

Han fortalte videre at Norge natt til lørdag ble «minnet om at» Pride ikke handler om enkeltdebattene.

- Det handler om noe så fundamentalt som at mennesker i Norge skal få lov til å elske den de vil, de skal få lov til å gjøre det offentlig og de skal få lov til å feire det. Hvis ikke vi som samfunn kan gå sammen i tog for det, selv om vi er uenig i mange av de enkeltsakene, så har noen klart å skitne til det Pride-flagget. Det synes jeg er veldig, veldig synd, sa Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer