Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apene på ferieøya har lært å ta verdisaker som «gisler»: - Unik oppførsel

Forsøkte også å stjele forskningsnotatene til primatologen som studerte dem. 

APE: Det er aper av arten krabbemakak som står for den helt unike oppførselen på den indonesiske øya Bali. Her er en krabbemakak avbildet i Bangkok i Thailand.&nbsp;<span style="background-color: inherit;">Foto: Reuters / NTB Scanpix</span>
APE: Det er aper av arten krabbemakak som står for den helt unike oppførselen på den indonesiske øya Bali. Her er en krabbemakak avbildet i Bangkok i Thailand. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved det indonesiske Uluwatu-tempelet på Bali har en gruppe aper for vane å rappe folks briller, kameraer, vesker og penger. De gir verdisakene tilbake mot mat.

Over fire måneder har primatologen Fany Brotcorne og kolleger fra Université de Liège i Belgia og University of Lethbridge i Canada studert apene rundt Uluwatu-tempelet i Indonesia.

-  Det er en unik oppførsel. På Bali finnes det kun ved Uluwatu-tempelet, sier Fany Brotcorne til New Scientist.

Ifølge Brotcorne tyder alt på at handlingsmønsteret er kulturelt tilegnet, ikke nedarvet og medfødt. Apene lærer av hverandre akkurat hva de skal stjele for å kunne bytte til seg bananer og kjeks, kunnskap som videreføres til neste generasjon.

Brotcorne har studert fire grupper og funnet at gruppa som levde nærmest tempelet stjal og holdt verdisaker som gisler i større grad enn andre. Når nye aper kom til, ble de kjapt opplært.

Ifølge Serge Wich, primatolog ved Liverpool University, er det et spektakulært eksempel på tilpasningsevnen til apene, men samtidig underlig at ikke aper ved andre turistattraksjoner har utviklet samme handlingsmønster.

Brotcorne bemerker for øvrig at det var en utfordring å studere tjuvraddene, fordi de stadig vekk forsøkte å stjele hennes verdisaker, inkludert forskningsnotatene hennes.

(NTB)

Hele Norges coronakart