Apenes konge

Halvdan Skard og Georg Apenes tørker svetten i sminkerommet etter at den bitre striden i Datatilsynet kulminerte i Redaksjon 21-studioet i går kveld. Sirkuset endte med at styreleder Skard trakk seg. Tilbake i manesjen står direktør Apenes som eneveldig konge - inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Aud-Inger Aure sier til Dagbladet at hun forgjeves har forsøkt å mekle i konflikten. Skards avgang visste hun ingenting om før styrelederen kastet inn håndkleet på Dagsrevyen i går kveld.

- Det ville jo ikke vært unaturlig om jeg hadde fått beskjed først, sier Aure.

Liker Skard

For uinnvidde er det vanskelig å få klarhet i hva konflikten mellom Georg Apenes og Halvdan Skard bunner i. Handler det i første rekke om dårlig personkjemi? Er det Høyre-veteranen mot Ap-mannen? Eller rett og slett den gamle guttegreia om hvem som er kongen på haugen?

- Jeg tok styrevervet fordi jeg ville gjøre en ærlig jobb i et demokratisk system. Når det er umulig, hadde jeg ikke noe der å gjøre, sier Halvdan Skard.

- Hva har du imot Georg Apenes?

- Jeg liker ham, jeg.

- To sterke menn, som begge ville være størst?

- Nei, jeg var ikke ute etter makt. Da hadde jeg fortsatt som styreleder .

Overdrevet

Etter et møte med statssekretær Bjørn J. Solbakken i Justisdepartementet i går fikk Apenes medhold i at styrelederen ikke skulle befatte seg med Datatilsynets budsjett og virksomhetsplaner inntil videre.

Justisminister Aud-Inger Aure er tydelig oppgitt over at Halvdan Skard og hans styre nå går av.

- Motsetningene har virket overdrevne. Jeg har brukt mye tid på å få partene til å snakke sammen. Trist at det ender på denne måten, sier Aure.

Datatilsynets direktør Georg Apenes har fått det som han ville, men hevder at han respekterer Halvdan Skard som fagperson.

- Har du noe personlig imot ham?

- Det vil jeg helst slippe å svare på. Vi er nok veldig forskjellige. Men Skard er ryddig. Problemet var nok at premissene var uklare for oppgaven han påtok seg.

- Partimotsetningen er nevnt?

- Husk en vesentlig forskjell: Jeg ble ansatt som direktør til tross for at jeg er Høyre-mann. Skard ble utnevnt til styreleder på grunn av at han er Arbeiderparti-mann, sier Apenes.

MOTSTANDERE: Georg Apenes kan smile fornøyd etter at han fikk full støtte fra justisministeren i konflikten med styret i Datatilsynet. Styreleder Halvdan Skard og de øvrige styremedlemmene trakk seg fra vervene i går kveld.