Apenes konge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har varme hender. Han reiser Norge rundt. Han helbreder. Han ser det vi andre ikke ser. Folk står i kø. Han signerer bøker. Alle vil ta ham i hendene. Mange har vært hos ham flere ganger. De mener han har gjort dem friske. De er takknemlige.

Vi snakker om Snåsamannen, den synske? Ok da, det synske mennesket Joralf Gjerstad. Mannen som for lenge siden sa at boka om ham ville selge 72 000 eksemplarer.

Nå ser det ut til at Joralf får rett. Forlaget har trykket opp 22 000 eksemplarer til. Ved Snåsamannens side sitter en fyr fra Lillehammer, the one and only Ingar Sletten Kolloen. Han smiler fra kjøpesenter til bokmesser til velhus. Boksalget går så det suser i krystallkulene.

Snåsamannen er årets bokhøstvinner. Det er jo et paradoks. Her har vi ei bok om en mann uten at det står nedtegnet en eneste linje om sex om bord på Kon-Tiki eller at Gutta på Skauen hadde seg med Jentene i Krattet under krigen.

Ei heller er boka spekket med fyll og angst, men en parapsykologisk glideflukt fra virkeligheten som er beviset for at vi nordmenn er litt rare.

Vi tror ikke på så mye, men varme hender fra et godt medmenneske, det er troll i ord.

Joralf er antikommersiell også, det liker vi. Han tar ikke betalt for å lindre. Vi forslår at Ja til EU i Norge avlegger ham et besøk. Ta for eksempel Grete Berget, denne evige optimist som til tross for to klokkeklare NEI fra bingonasjonen, fortsatt lever i troen om at vi skal inn i Europa.

Berget burde ta toget oppover til Snåsa sammen med Jagland, Støre og Jens S. De fire vil få nykokt kaffe før Joralf ser det de ikke liker å se (og høre). Kanskje Joralf vil si noe i retning av «det går mot en ny folkeavstemning i 2012. Nei-siden får 54 prosent».

Vi oppfordrer også Erna Solberg å avlegge Snåsamannen et lite besøk. Han vil kjapt kunne fortelle henne hvem som er Apenes Konge innenfor Høyre.