Apenes rystet over Økokrim

Datatilsynet reagerer i vantro over Økokrims regelønsker. - Folk har rett til å ferdes anonymt på Internett, fastslår Georg Apenes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er Datatilsynets nye lov om personregistre som fikk Økokrim til å slå alarm. Fra nyttår får Internett-selskapene lagre loggene sine i maksimalt tre måneder - og kun for å lage regninger og sørge for sin egen sikkerhet.

- Blir det ikke da umulig for politiet å avsløre datakriminelle?

- Jo, hvis de er seint ute så. Dette må veies opp mot viktige behov som retten til å ferdes anonymt på nettet og retten til å kommunisere med andre uten at politiet kan følge med. Det handler faktisk om frihet, sier direktøren i Datatilsynet.

Han er vant til å være uenig med Økokrim, men denne gangen synes han de skyter langt over mål. Selv om det letter politiets arbeid, ønsker han ikke å la dem få fri tilgang til Internett-loggene. På samme måte som de ikke har fri tilgang til alle andre elektroniske spor vi legger igjen i veibommer, i banken og andre steder.

- Økokrim kan ikke forutsette at alle er potensielle forbrytere. Dette ville gitt myndighetene altfor stor kontroll over lovlydige borgeres atferd, fastslår Apenes.

Riksadvokaten har invitert flere instanser til å drøfte Internett, kriminalitet og personvern like over nyttår. Apenes synes derfor Økokrim har valgt et besynderlig tidspunkt for å komme med sine bombastiske krav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer