Apenes rystet over Økokrim

Datatilsynet reagerer i vantro over Økokrims regelønsker. - Folk har rett til å ferdes anonymt på Internett, fastslår Georg Apenes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Datatilsynets nye lov om personregistre som fikk Økokrim til å slå alarm. Fra nyttår får Internett-selskapene lagre loggene sine i maksimalt tre måneder - og kun for å lage regninger og sørge for sin egen sikkerhet.

- Blir det ikke da umulig for politiet å avsløre datakriminelle?

- Jo, hvis de er seint ute så. Dette må veies opp mot viktige behov som retten til å ferdes anonymt på nettet og retten til å kommunisere med andre uten at politiet kan følge med. Det handler faktisk om frihet, sier direktøren i Datatilsynet.

Han er vant til å være uenig med Økokrim, men denne gangen synes han de skyter langt over mål. Selv om det letter politiets arbeid, ønsker han ikke å la dem få fri tilgang til Internett-loggene. På samme måte som de ikke har fri tilgang til alle andre elektroniske spor vi legger igjen i veibommer, i banken og andre steder.

- Økokrim kan ikke forutsette at alle er potensielle forbrytere. Dette ville gitt myndighetene altfor stor kontroll over lovlydige borgeres atferd, fastslår Apenes.

Riksadvokaten har invitert flere instanser til å drøfte Internett, kriminalitet og personvern like over nyttår. Apenes synes derfor Økokrim har valgt et besynderlig tidspunkt for å komme med sine bombastiske krav.

- Det er politikerne som bestemmer reglene. Jeg håper dette blir blankt avvist, sier han.