TILGIS KANSKJE I KVELD: Datatilsyn-direktør Georg Apenes har vært ute av Fredrikstad Høyre i to dager. Eksklusjonen kan bli omgjort på kveldens ekstraordinære møte i lokallaget. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
TILGIS KANSKJE I KVELD: Datatilsyn-direktør Georg Apenes har vært ute av Fredrikstad Høyre i to dager. Eksklusjonen kan bli omgjort på kveldens ekstraordinære møte i lokallaget. Foto: KNUT FALCH/SCANPIXVis mer

Apenes' skjebne avgjøres nå

- Håper de slutter å tulle, sier nestleder i Østfold Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld avholder styret i Fredrikstad Høyre sitt andre ekstraordinære møte på to dager. Mandag ekskluderte de Datatilsynets direktør Georg Apenes fra lokallaget - men på kveldens møte skal de diskutere å omgjøre det svært omstridte vedtaket, under kraftig press.

- Vi håper intenst at de omgjør vedtaket. Saken har vært veldig klossete håndtert, sier 1. nestleder i Østfold Høyre, Gretha Kant, til Dagbladet.no.

Store motsetninger
Fylkespartiet har ikke lagt skjul på at de er svært lite glad for lokallagets prosess, som har fått svært stor eksponering de siste dagene. Store personmotsetninger er blitt avdekket etter at den populære Datatilsyn-direktøren ble sparket ut på grunnlag av et kraftig utfall mot stortingsrepresentant Martin Engeset.

- Møtet som førte til eksklusjonen, var riktignok korrekt gjennomført i henhold til reglene, men nå ønsker vi å sette fokuset på Høyres politikk igjen og komme i regjering - ikke tulle med krangling internt, sier Kant.

Den tidligere Mosse-ordføreren roser likevel lokallaget for å ha reagert fort og allerede innkalt til nytt styremøte.

- Hvor går grensen for hva man kan gjøre før man blir ekskludert?

- Vi har ikke fastsatt noen entydig grense for eksklusjon, selv om det nok fins et tak - uansett er taket ikke nådd i tilfellet Apenes, sier Gretha Kant.

Nominasjonskamp
Angrepet fra Apenes, som ses i sammenheng med at «hans» kandidat til nominasjonen til stortingsvalget, Ingjerd Schou, tapte mot langt yngre Engeset, omfattet også ledelsen i fylkeslaget, som ble omtalt som «en junta».

Eksklusjonsvedtaket førte til at fylkeslagsleder Bengt Morten Wenstøb og styremedlem og komiker Brede Bøe trakk seg i protest. De to er likevel innkalt til kveldens møte.

- Vi håper at utfallet av møtet blir at de to kommer tilbake, og at det nå blir fred, sier nestleder Kant.

- Brede har meldt at han ikke kommer, hva Bengt Morten har tenkt å gjøre, vet jeg ikke, sier fylkestingsrepresentant Lars Petter Kuran til Dagbladet.no. Han legger til:

- Jeg håper det blir en bred og fin debatt, som leder fram til en fornuftig løsning.

Vil ha ekstra årsmøte
Apenes selv, hvis kone Ingrid Willoch er varaordfører i Fredrikstad, har i dag uttalt at han ikke synes et styremøte er nok; han vil isteden at alle medlemmene i lokallaget skal få si sin mening i en prosess som dette, på et ekstraordinært årsmøte.

I går uttalte politikkekspert Bernt Aardal til Dagbladet.no at Høyre bør søke en løsning på striden så fort som mulig.

- Denne saken er som skreddersydd for media, og blir saken gående og kverne, risikerer man at det graves opp flere ting om personene som er involvert, sa forskeren og mente partiet sentralt kan bli skadelidende hvis bråket sprer seg.

- Slike personkonflikter trekker fokuset bort fra politikken. Det vil i første instans ramme lokallaget, men kan fort spre seg til fylkeslaget og partiet sentralt, sa Aardal, som også mente Apenes' utskjelling av Engeset var uklok.

- Det fins en uskreven etikette for politisk språkbruk, og når politikere går ut med offentlig personutskjelling, vil det som regel slå tilbake på utskjelleren.

MIDT I STORMEN: Konstituert leder i Fredrikstad Høyre, Victoria Gjelstad, på vei inn til kveldens ekstraordinære styremøte. Det har stormet rundt 36-åringen de to siste dagene, etter at hun plutselig måtte overta ledervervet etter leder Bengt Morten Wenstøb, som trakk seg i kjølvannet av Apenes' eksklusjon. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MIDT I STORMEN: Konstituert leder i Fredrikstad Høyre, Victoria Gjelstad, på vei inn til kveldens ekstraordinære styremøte. Det har stormet rundt 36-åringen de to siste dagene, etter at hun plutselig måtte overta ledervervet etter leder Bengt Morten Wenstøb, som trakk seg i kjølvannet av Apenes' eksklusjon. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer