<strong>EKSKLUDERT:</strong> Georg Apenes er for tida ekskludert fra Fredrikstad Høyre - men mye tyder på et snarlig comeback for Datatilsyn-sjefen. Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX
EKSKLUDERT: Georg Apenes er for tida ekskludert fra Fredrikstad Høyre - men mye tyder på et snarlig comeback for Datatilsyn-sjefen. Foto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX Vis mer

- Apenes' utskjelling kan slå tilbake på ham selv

Ekspert frykter språkbruken rammer Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Dette bør Høyre snarest rydde opp i. Hvis denne saken ikke blir lagt død innen kort tid, kan bråket spre seg; det kan skade partiet, sier statsviter Bernt Aardal til Dagbladet.no.

Forskeren sikter til konflikten i Fredrikstad Høyre som ble brettet ut for hele landet da lokallaget i går gikk til det dramatiske skritt å ekskludere Datatilsyn-direktør og langvarig partimedlem Georg Apenes på grunn av hans sterke utfall mot stortingsrepresentant Martin Engeset og ledelsen i Østfold Høyre.

Reaksjoner
Det har ikke manglet på reaksjoner, og ledelsen i fylkeslaget, ved leder Tage Pettersen, har sterkt anmodet lokallaget om å omgjøre eksklusjonen, som førte til at lokallagsleder Bengt Morten Wenstøb trakk seg fra vervet i protest - i likhet med styremedlem og profilert komiker Brede Bøe. Også Høyres generalsekretær Trond Reidar Hole har uttalt at han «regner med» at Apenes vil returnere til lokallaget.

Det skjer bare ei drøy uke etter at samme Pettersen ba Apenes melde seg ut av partiet på grunn av sine utfall.

Sågar utskjelte Engeset har gått ut og erklært seg som motstander av eksklusjonen, som var en direkte reaksjon på et flammende innlegg i Fredriksstad Blad der Apenes kalte Engeset «udugelig og inkompetent» og beskrev ledelsen i fylkeslaget som «en junta».

Datatilsyn-direktøren oppfordret til og med folk til å la være å stemme Høyre hvis Engeset ble nominert på ny.

Nå har konstituert leder i Fredrikstad-laget, Victoria Gjelstad, innkalt til et ekstraordinært styremøte i morgen. Der vil ventelig lokallaget gjøre sitt for å dempe den pinlige krisen som har oppstått etter den avholdte direktøren og tidligere stortingsrepresentantens eksklusjon - som kommer etter en prosess han har sammenliknet med Stalins utrenskninger i egne rekker på 1930-tallet.

- Svært spesiell språkbruk
- Denne saken er preget av veldig spesiell språkbruk, spesielt fra Apenes, og er en gavepakke til media. Blir dette gående og kverne, kan det hende det graves opp mer rundt dem som er involvert - og det kan ramme Høyre ganske sterkt, sier Aardal og utdyper:

- Slike personkonflikter trekker fokuset bort fra politikken. Det vil i første instans ramme lokallaget, men kan fort spre seg til fylkeslaget og partiet sentralt, sier statsviteren, som tror Apenes har stilt seg selv i et dårlig lys med sitt utbrudd.

- Det fins en uskreven etikette for politisk språkbruk, og når politikere går ut med offentlig personutskjelling, vil det som regel slå tilbake på utskjelleren - ikke minst nå som også utskjelte Engeset har gått inn for å få Apenes tilbake, sier Aardal, som minner om at partienes nominasjon er i full gang.

- Vi må huske på at valgkampen i realiteten har startet. Det kan hende det lenge har vært motsetninger innad i lokallaget, men at det nå har kokt over.

Støtter motkandidat
Medlemmer av Fredrikstad Høyre skal ha følt seg kuet av Apenes og tvunget til å tie om den pågående nominasjonsprosessen i fylkeslaget - der Apenes åpent har støttet Engesets motkandidat, tidligere sosialminister Ingjerd Schou, som han foretrekker på grunn av hennes langt lengre fartstid i politikken.

- 22-åringer som ikke er blitt tørre bak ørene, skyves fram. Jeg mener det er helt feil, sier Apenes til F-b.no.

At Engeset til slutt ble innstilt til topplassen på Schous bekostning, ser Apenes som et uttrykk for kameraderiet han mener råder i Østfold Høyre.

Apenes, som er gift med Fredrikstads Høyre-varaordfører Ingrid Willoch, har selv uttalt at han vil ta imot en eventuell invitasjon fra lokallaget om å komme tilbake.

Blir Apenes tatt inn i varmen igjen, vil trolig også avgått lokallagsleder Wenstøb returnere.

Valgforsker Aardal ser ikke noen stor parallell mellom Høyre-bråket og de etter hvert mange eksklusjonene i Frp.

- Frp-konfliktene har jo først og fremst dreid seg om politikk; her er det tilsynelatende rene personmotsetninger, sier Bernt Aardal til Dagbladet.no.

Det endelige nominasjonsmøtet i Østfold Høyre avholdes 22. november.

<strong>ANBEFALER OPPHØR I STRIDIGHETENE:</strong> Politikkekspert Bernt Aardal tror så vel lokallag som fylkeslag og Høyre sentralt bare kan tjene på å legge Apenes-saken død så fort som mulig. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB PLUSS/SCANPIX
ANBEFALER OPPHØR I STRIDIGHETENE: Politikkekspert Bernt Aardal tror så vel lokallag som fylkeslag og Høyre sentralt bare kan tjene på å legge Apenes-saken død så fort som mulig. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB PLUSS/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer