Åpenhet om pengegavene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Like sikkert som valgkamp foran et valg, kommer også debatten om hemmelige pengebidrag til partiene. Denne gangen er det Oslo Høyre og Fremskrittspartiet i Os i Hordaland som nekter å oppgi navn på politiske sponsorer. De gjør det vel vitende om at de i Stortinget har støttet et lovutkast som krever åpenhet om bidrag også til lokale partilag. De samme partiene som støttet innskjerpingen av loven i fjor, sier nå at de forholder seg til norsk lov siden lovforslaget ble sendt tilbake til regjeringen og ikke er endelig vedtatt.

Ordfører Terje Søviknes i Os sier det bare er «noen tusenlapper og at det bare vil ta fokus fra de politiske sakene hvis de oppgir navnet på giverne». Det er også et argument. Likevel er det enda verre når Oslo Høyre, med finansminister Per-Kristian Foss som leder, også i år samler inn penger fra næringslivet med løfte om full anonymitet til giverne. Det var nettopp Høyre som i fjor ble satt under press for å bidra til innskjerping av loven. Det var frykt for sammenblanding mellom økonomiske bidrag fra næringslivet og et omfattende salg av kommunale eiendommer som utløste kravet. Etter oppstyret den gangen sa lederen av økonomistyret i Oslo Høyre, Diderik Schnitler, at det «for framtida vil være hensiktsmessig å offentliggjøre alle bidrag over en viss størrelse». Nå sier sjefssekretær Øystein Søreide i samme lokalparti at de forholder seg til lovverket og ikke ser noen grunn til å oppgi hvem som gir hva.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer